بهترین وکیل حقوقی در اصفهان > مقالات حقوقی  > مجازات سفته چیست؟ سفته تاریخ گذشته زندانی دارد؟!

مجازات سفته چیست؟ سفته تاریخ گذشته زندانی دارد؟!

مجازات سفته چیست؟ بررسی قوانین و راهکارهای حقوقی و 15 نکته مهم

مدت زمان تخمینی مطالعه: 11 دقیقه

مجازات سفته چیست؟حکم سفته چیست؟ از جمله اسناد تجاری که از آن در قانون تجارت نام برده شده است، سفته یا فته طلب است که با بهره‌گیری از آن شخصی که صادر کننده سفته است متعهد می‌شود که مبلغ تعیین شده در سفته را در مدت زمان مقرر شده و یا هر هنگام که دریافت کننده سفته بخواهد در وجه او یا به حواله کرد وی بپردازد که با این حال پرداخت سفته امکان دارد به شکل در وجه حامل هم نوشته شود.

قیمت مشاوره های حضوری و غیر حضوری سایت حامد امیری در اصفهان

🤔 آیا مجازات سفته جلب عدالت است یا تجاوز به حقوق بشر؟

با اینکه در حال حاضر کاربرد سند تجاری چک رواج بیشتری پیدا کرده است، ولی در هر صورت سفته هم در موارد بسیاری به منظور پرداخت در آینده و یا ضمانت انجام کاری به کار برده می‌شود و به این خاطر شناخت قوانین سفته ضرورت دارد؛ به ویژه به این خاطر که سفته هم یک سند تجاری الزام آور است که مراحل به اجرا گذاشتن سفته دارای قوانین و شرایط مخصوص خود به خود است.

حامد امیری وکیل خوب در اصفهان تصمیم دارد در این مقاله ابتدا به بررسی قانون سفته بپردازد و سپس مجازات سفته را شرح دهد. تا انتهای این مطلب با ما همراه باشید.

قانون سفته چیست؟

ایا سفته زندان دارد: امروزه سفته یا فته طلب مانند چک از جمله اسناد تجاری پرکاربرد به حساب می‌آید که در قانون تجارت احکام مربوط به سفته پیش بینی شده است؛

بنابراین در حال حاضر مهم‌ترین مستند قانونی مرتبط با قانون سفته همان قانون تجارت می‌باشد که قواعد مربوط به شکل سفته و مندرجات آن را در ضمن مواد 307 ، 308 و 309 خود بیان نموده است.

مجازات سفته: به موجب ماده 307 قانون تجارت، سفته اینگونه تعریف شده است که، «سفته سندی است که به موجب آن امضا کننده تعهد می‌کند مبلغی را در زمان مشخص شده و یا به صورت عند المطالبه در وجه حامل و یا به حواله کرد آن شخص پرداخت نماید.» افزون بر این، در حال حاضر سفته حسن انجام کار هم بسیار رواج یافته است که در قراردادهای استخدامی طرفین از آن استفاده می‌کنند.

مجازات عدم پرداخت سفته: بر حسب ماده 308 قانون تجارت نیز نحوه نوشتن سفته تعیین گردیده است که به موجب آن، سفته نه تنها باید مهر و امضا داشته باشد بلکه می‌بایست دارای تاریخ صدور نیز باشد و مواردی اعم از دریافت کننده وجه سفته، تاریخ پرداخت سفته و مبلغی که می‌بایست پرداخت گردد ( با تمام حروف) درج شده باشد؛ در غیر این حالت دارنده حق ندارد از مقررات قانونی سفته بهره‌مند گردد.

لازم به ذکر است که با اینکه سفته و برات متفاوت از یکدیگر هستند، لیکن بر اساس ماده 309 قانون تجارت، کلیه مقررات قانونی در مورد برات در خصوص سفته هم قابل استناد خواهد بود که از جمله مقررات قانون سفته، نحوه اجرای سفته می‌باشد که در ادامه مطالب به توضیح شیوه‌های آن خواهیم پرداخت. با این وجود بر عکس برات، ذکر محل پرداخت سفته جزو موارد الزامی جهت تنظیم سفته محسوب نمی‌شود.

خواندن این مقاله  حکم جلب مهریه: حکم جلب مهریه برداشته شد؟ هزینه حکم جلب مهریه

اثر انگشت در سفته

سفته با امضا و اثر انگشت

لازم به ذکر است تنها در صورتی سفته اعتبار دارد. و دارنده آن می‌تواند وجه سفته را مطالبه کند که امضا و اثر انگشت طرف مقابل بر روی سفته وجود داشته باشد .

سفته با امضا و بدون اثر انگشت

همانطور که گفتیم سفته فقط با امضا اعتبار دارد و میتوانید. در صورت وجود امضا وجه آن را مطالبه کنید اما نکته مهم اینجاست که سفته بدون اثر انگشت نیز اعتبار دارد . سوال اینجاست که اگر امضا باشد. ولی اثر انگشت نباشد میتوان آن را مطالبه کرد؟

در پاسخ باید گفت که سفته بدون اثر انگشت نیز معتبر است به شرطی که حتما امضا باشد.

در واقع می توان گفت اعتبار و تعهد اصلی را در سفته امضا ایجاد می‌کند. و سفته ای که امضا ندارد حتی اگر اثر انگشت داشته باشد قابلیت اجرایی ندارد .

اجرای سفته از طریق دادگاه

مجازات پرداخت نکردن سفته: از جمله موارد مهم سفته، اجرای سفته است که به یک طریق یعنی مراجعه نمودن به دادگاه امکان پذیر است. با این تفاسیر، چنانچه فردی قصد داشته باشد. سفته خود را به واسطه دادگاه به اجرا درآورد و وجه آن را مطالبه کند. در مرحله نخست بهتر است به واخواست سفته اقدام کند. با این حال جهت به اجرا سفته از طریق دادگاه واخواست سفته الزامی نخواهد بود.

واخواست سفته چیست؟

واخواست سفته که به نوعی به برگشت چک شباهت دارد. به این معنی می‌باشد که بعد از رسیدن موعد پرداخت وجه سفته، دارند می‌بایست طی مدت ده روز از زمان سر رسید. به اداره واخواست سفته مراجعه نموده و واخواست نامه سفته را تکمیل نماید.

جالب است بدانید که واخواست نامه را می‌توان از هم بانک‌ها و هم از دادگاه دریافت کرد. و آن را بعد از تکمیل همراه با دادخواست به دادگاه تسلیم نمود که به صادر کنند. سفته یک کپی از این واخواست نامه ارسال خواهد شد.

همچنین باید بگوییم که چنانچه واخواست سفته طی مدت تعیین صورت نپذیرد، سفته از حالت تجاری خود خارج می‌شود. و اجرا آن همچون اسناد تجاری مذکور در قانون تجارت نیست و تنها به عنوان یک بدهی عادی مستند به سند عادی قابل مطالبه می‌باشد.

البته واخواست سفته دارای هزینه به نسبت بالایی است که عبارتند از دو درصد ارزش سفته؛ به طور مثال چنانچه سفته‌ای به ارزش صد میلیون تومان باشد، دو درصد آن که دو میلیون تومان است می‌بایست جهت واخواست سفته هزینه پرداخت گردد.

ولی واخواست سفته موجب می‌گردد. که فرد از مزایای تجاری بودن سند خود استفاده نماید؛ با این حال بدون واخواست سفته هم امکان اقدام به اجرا سفته از طریق دادگاه وجود خواهد داشت.

خواندن این مقاله  شرایط حکم موت فرضی چیست؟

از دیگر مزایای واخواست سفته این است. که می‌توان از طریق آن درخواست صدور تامین خواسته داشت؛ ولی در شرایط عادی درخواست صدور تامین خواسته به تودیع خسارت احتمالی می‌باشد.

علاوه بر این چنانچه سفته طی مدت ده روز واخواست گردیده باشد، خسارت تاخیر تادیه از زمان واخواست آن محاسبه خواهد شد و در غیر این حالت، جهت اجرای سفته زمان ثبت دادخواست قانونی معیار محاسبه می‌باشد.

پس از واخواست چند مدت زمان میبرد برای اجرای آن:

مجازات سفته: پس از واخواست سفته طی مدت ده روز می‌توان برای مدت زمان یک سال جهت به اجرا گذاشتن سفته از طریق دادگاه اقدام کرد. که این اقدام به معنای طرح شکایت به منظور مطالبه سفته در دادگاه صالح جهت مطالبه سفته که همان دادگاه حقوقی است، خواهد بود.

با این حال بعد از گذشت یک سال از زمان سررسید سفته دیگر امکان اینکه به طرفیت ظهرنویسان سفته طرح شکایت نمود، وجود ندارد.

همچنین باید بدانید که به موجب قانون شورای حل اختلاف، صلاحیت رسیدگی قانونی اجرای سفته‌های تا بیست میلیون تومان بر عهده این شورا می‌باشد و چنانچه مبلغ سفته بیش از بیست میلیون تومان باشد، رسیدگی به آن با دادگاه حقوقی خواهد بود. هزینه دادرسی اجرای سفته توسط دادگاه سه و نیم درصد مبلغ سفته خواهد بود.

🌐 آینده مجازات سفته

به منظور به اجرا سفته از طریق دادگاه. باید به یکی از دفاتر خدمات الکترونیک قضایی مراجعه و جهت ارائه دادخواست مطالبه سفته اقدام کرد. که در بخش خواند، می‌توان نام صادر کنند و ضامنین سفته را هم درج کرد.

در بخش تعیین خواسته و ارزش آن، می‌بایست کلمه مطالبه مبلغ سفته تا مبلغ مد نظر، به علاوه تمامی خسارات قانونی با قرار تامین خواسته را درج نمود.

در بخش دلایل و ضمیمه‌های دادخواست هم می‌توان به تصویر برابر با اصل سفته، تصویر برابر با اصل واخواست نامه سفته (در صورت وجود) و مدارک شناسایی خواهان اشاره داشت و آنها را به دادخواست پیوست کرده و به مرجع رسیدگی کننده تسلیم نمود.

بهترین-وکیل-پایه-یک-دادگستری-در-اصفهان-حامد-امیری

مشاوره با وکیل در خصوص سفته و مراحل قانونی آن:

مجازات سفته: در صورتی که از اموال صادر کننده سفته اطلاع دارید می‌توانید آنها را به دادگاه معرفی نمایید و در غیر این حالت جهت اعلام اموال او درخواست استعلام کنید. البته توصیه ما این است که حتما برای تنظیم دادخواست مطالبه وجه سفته، با وکیل سفته اصفهان مشورت کنید.

در این بخش دادگاه یا شورای حل اختلاف به رسیدگی دادخواست مطالبه سفته می‌پردازد و در صورت مهیا بودن شرایط قانونی حکم به پرداخت وجه سفته صادر خواهد کرد.

خواندن این مقاله  ورشکستگی در قانون تجارت: ورشکستگی در حقوق تجارت

چنانچه صادر کننده سفته بدهی خویش را پرداخت نکند و دارای اموالی باشد، امکان اینکه نسبت به توقیف اموال او اقدام کند وجود داشته و در غیر این صورت با تقاضای خواهان، صادر کننده سفته بازداشت خواهد شد.

غیر از اینکه تقاضای اعسار کند که در صورت محرز شدن عدم توان او جهت پرداخت سفته، بدهی او قسط بندی می‌شود.

مجازات سفته چیست؟

در حقوق ایران سفته ماهیت مدنی دارد و از موضوع کیفری به دور می‌باشد و صادر کننده سفته دارای مسئولیت کیفری نمی‌باشد.

به منظور مطالبه مبلغ سفته، چنانچه دارنده سفته بخواهد بدوا توقیف اموال صادرکننده را دریافت نماید، مستلزم واخواست است و می‌بایست سفته را توسط بانک واخواست نماید تا قادر باشد اول توقیف اموال یا تأمین خواسته دریافت کند.

در غیر این شرایط می‌بایست به عنوان سند عادی درخواست مطالبه مبلغ انجام گردد و بعد از وصول حکم قطعی در مرحله اجرا توقیف مال صورت پذیرد.

اجرای سفته از طریق اجرای ثبت

چک نوعی سند لازم الاجرا به شمار می‌رود و جهت به اجرا گذاشتن چک نیازی نیست. که حتما به دادگاه مراجعه کرد و وصول چک توسط اجرای ثبت امکان‌پذیر می‌باشد؛ ولی به جز سند تجاری چک، مطالبه و وصول سفته توسط اجرای ثبت در قانون سفته لحاظ نگردیده است و عمدتا با این شیوه امکان اقدام به اجرای سفته وجود ندارد.

پس اجرای سفته توسط دایره اجرای ثبت میسر نمی‌باشد و در صورت پرداخت نکردن سفته خواهان تنها قادر است با تسلیم دادخواستی حقوقی اجرای سفته توسط دادگاه در قانون سفته را درخواست نماید و بعد از صدور حکم در دادگاه خواهد توانست به استناد قانون چگونگی اجرای محکومیت‌های مالی توقیف اموال صادر کننده سفته را درخواست کرده و در صورت انجام پشت نویسی سفته از طریق ضامن، از ضامن سفته هم اجرای سفته را درخواست کند‌.

بر حسب قانون چگونگی اجرای محکومیت‌های مالی، قانون نحوه اجرای سفته آن می‌باشد. که هر شخصی به موجب حکم دادگاه به پرداخت عین مالی به دیگری محکوم گردد. و از پرداخت آن اجتناب نماید، آن مال از او گرفت خواهد شد و به طلبکار تقدیم می‌گردد. و در غیر این حالت با رعایت استثنائات دین اموال او ضبط و دیون او پرداخت می‌گردد؛ جز آنکه ادعای اعسار او ثابت شود. که در این شرایط به او فرصت داد خواهد شد تا به صورت اقساط بدهی خود را بپردازد.

سخن پایانی مجازات عدم پرداخت سفته:

در حقوق ایران سفته ماهیت مدنی دارد و از موضوع کیفری به دور می‌باشد و صادر کننده سفته دارای مسئولیت کیفری نمی‌باشد. پس اگر کسی بخواهد وجه سفته را مطالبه کند باید دادخواستی تنظیم کند.

اگر وی بخواهد اموالی از شخص صادرکننده توقیف کند لازم است. واخواست سفته را نیز انجام دهد تا بتواند بدون پرداخت خسارت احتمالی، اموال وی را توقیف نماید. وگرنه باید خسارت احتمالی پرداخت کند.

مدیر سایت

نویسنده وکیل: حامد امیری یکی از بهترین وکیل در اصفهان، با بیش از یک دهه سابقه درخشان در پرونده‌های متعدد و اخذ آراء موفق آماده ارائه کلیه خدمات حقوقی اعم از مشاوره‌های تخصصی، قبول وکالت، نگارش حقوقی و تنظیم قراردادها در تمامی موارد دعاوی حقوقی، امور کیفری، دعاوی خانواده، امور تعزیرات، اداره کار به هموطنان گرامی میباشد.

15 نظرات

  • وکیل حامد امیری
    9 اردیبهشت, 1403 در 11:32 قبل از ظهر

    باید دید دلیل رد دعوای سابق چه بوده البته دو دعوا دارای اصحاب مختلف نیز،هست
    با شماره 09392359977 تماس بگیرید و وقت مشاوره رزرو کنید

  • ناشناس
    16 فروردین, 1403 در 11:41 بعد از ظهر

    سلام من ۲۰۰میلیون سفته دست دوتا شریک دارم یه بار آخر سال ۹۹ روی سفته اقدام کردن و توی دادگاه دعوای اونا رد شده الان دوباره اول سال ۱۴۰۳ یکی دیگه از اون شیک ها روی همون سفته ها اقدام کرده
    من میتونم با استناد به اون پرونده سفته ها بی اعتبار کنم؟
    یعنی یه بار بخاطر این سفته ها دادگاه رفتیم و درتواستشون رد شده
    چون این سفته ها به زور از من گرفتن و من بدهی به این ها نداشته و ندارم

  • ناشناس
    15 بهمن, 1402 در 3:29 بعد از ظهر

    سلام.سفته از یکی دارم،شکایت کردم.بدون واخواست.شورای حل اختلاف رفتم ولی طرف مقابل نیومده بود.حالا قضیه چطور میشه

  • ناشناس
    5 مرداد, 1402 در 6:56 بعد از ظهر

    سلام.آیاواخواست نمودن سفته دربانک،باعث این میشود که کارت بازرگانی خوانده (درصورت داشتن)بصورت اتوماتیک باطل گرددیااینکه درصورتیکه که بعدازواخواست به دادگاه مراجعه کند کارت بازرگانی باطل میشود؟ممنون

  • بهروز
    27 اردیبهشت, 1402 در 2:18 قبل از ظهر

    سلام اگر طلب کار قبول نکند که پولش را به صورت اقساط دریافت کند دادگاه چه تصمیمی می گیرد

  • علی محمدی
    26 دی, 1401 در 5:58 بعد از ظهر

    سلام خسته نباشید
    من توی‌ یه قهوه خونه کار میکردم روزی حداقل ۱۲یا ۱۳ ساعت، صاب کار به من روزی ۵۰هزار قرار بود افزایش‌ حقوق کنه و بیمه‌ کنه ولی نکرد‌.، یه سفته‌ ۲۰ میلیونی ازمن گرفت بابت ضمانت جنسهای‌ مغازه‌ و تا سال دیگه برج ۶ کار کنم براش من چون از طرف میترسیدم‌ بعد ۳ ماه کاری از پیش طرف فرار کردم اینم بگم من هنوز ۱۷ سالمه به سن قانونی نرسیدم.

  • علی اصغر امان
    19 آبان, 1401 در 9:50 بعد از ظهر

    با سلام.سفته ای سفید امضاء از بنده ک احتمالا زمانی به یک شرکت خصوصی برای ضمانت داده ام.به دست افرادی افتاده و آن را پر کرده و به اجرا گذاشته آمد و شورای حل اختلاف بنده را موظف به پرداخت کرده است.اصلا به یاد ندارم آن سفته را به کدام شرکت داده ام.و من و شاکی اصلا هم دیگر را ندیده ایم

  • ساحل دریا
    23 شهریور, 1401 در 9:16 قبل از ظهر

    سلام.بنده یک فقره سفته به مبلغ ۲۰۰ میلیون تومان بدون تاریخ بابت ضمانت به شخصی داده بودم که بعد از پایان اقساط به بنده برگرداند که اقساط تمام شد ولی متاسفانه طرف رفته بابت سفته ها شکایت کرده و طلب ۲۰۰ میلیون از بنده را دارد و سفته ها رو بنده پارسال به تایشان دادم ولی ایشان تاریخ سفته را سال ۹۸ زده بخاطر دیرکرد بیشتر
    آیا میتواند این ۲۰۰ میلیون را از من بگیرد
    در ضمن بنده یه دست نوشته با امضا و انگشت خودش بابت ضمانتی بودن سفته ها دارم

  • محسن
    26 مرداد, 1401 در 9:07 بعد از ظهر

    با سلام الان چهار ساله از یه نفر به مبلغ چهار میلیون تومان سفته دارم تا امروز نتونسته پولمو بده.میتونم این مبلغو اجرا بزارم تو دادگاه

  • محسن
    26 مرداد, 1401 در 9:04 بعد از ظهر

    با سلام چهار میلیون از بی سفت سفته دارم الان چهار سال شده هیچ اقدامی نکردم لطفاً اگه میشه کمک کنید

  • ناشناس
    5 تیر, 1401 در 3:51 بعد از ظهر

    ایا صادر کننده سفته کلاه بردار حرفه ای باش فرش دست بافت روستایان را باسفته بخرد در حالی که روستایی از قانون سفته اطلاع ندارد فقط برای چرخش زندگی شب روز قالی بافی میکنند زحمت چند ماهانه ای یک پیرزن یا چند دختر بچه را کلاه بردار بیاد بادادن سفته بخرد ونه بگوشی ونه دادگاه بیاد جرم ان چیست و۳۰تخته فرش دست بافت بیچاره هارو نوشجان ببرد بخود

پیام بگذارید