بهترین وکیل حقوقی در اصفهان > مقالات حقوقی  > حق مسکن در ازدواج چیست؟ حق مسکن چیست؟ متن حق مسکن در عقدنامه

حق مسکن در ازدواج چیست؟ حق مسکن چیست؟ متن حق مسکن در عقدنامه

حق مسکن در عقدنامه

حق مسکن زن چیست؟ ماهیت حق زن بر مسکن و وسایل منزل چیست؟

حق مسکن در عقدنامه: بهترین وکیل خانواده در اصفهان در تعریف حق می‌گوید، حق یعنی امتیاز و توانایی که به یک شخص داده می‌شود و او این امکان را دارد که با استفاده از این امتیاز و توانایی نیازهای خود را رفع کند.

در برابر حق تعهد و تکلیف قرار گرفته و به معنای رعایت و توجه نمودن به حق و حقوق دیگران است. حق مسکن نیز از انواع حق است که به زن تعلق می‌گیرد.

تعهد در دو دسته تقسیم بندی می‌شود:
1) تعهدی که از جانب جامعه برای اشخاص در نظر گرفته می‌شود.
2) تعهدی که به وسیله قراردادها برای اشخاص مشخص می‌شود.

حق مسکن برای زن یعنی چه ؟

حق سکونت در عقدنامه: یکی از این تعهدات قراردادی شروط ضمن عقد نکاح است که با موافقت و رضایت طرفین یعنی زن و شوهر وارد مفاد قرارداد ازدواج آنها خواهد شد. هنگامی این شروط وجهه رسمی به خود می‌گیرند که در دفتر اسناد رسمی و در سند ازدواج به موجب امضای هر دو شخص ثبت شود.

موارد این شروط در قانون بیان نشده است و همانطور که گفتیم با توافق طرفین تعیین می‌شود. در این مقاله تصمیم داریم حق مسکن با توافق طرفین که یکی از این شروط ضمن عقد نکاح که بسیار رایج و پر اهمیت است را شرح دهیم و آن شرط، تعیین حق انتخاب مسکن، شهر یا محل زندگی مشترک با توافق طرفین است. حق مسکن در سند ازدواج نیز ثبت می‌شود.

حق مسکن در عقد نامه

حق مسکن در عقدنامه: به نقل از وکیل خانواده اولین قدم برای شروع یک زندگی مشترک تهیه یک منزل برای سکونت است. این امر یعنی تهیه منزل جهت سکونت یکی از شرایط لازم و ضروری است که به ممکن است حامل اختلافات و بحث‌ها میان زوجین باشد.

در نظام قانونی ایران اصل بر این است که زن باید در منزلی که شوهر برای سکونت تعیین کرده است زندگی کند، مگر در حالتی که زوج اختیار تعیین مسکن را به زوجه داده باشد.

به عبارت دیگر این امکان وجود دارد که زن در ضمن عقد نکاح در صورت موافقت و قبول شوهر حق و اختیار تعیین مسکن و شهر محل زندگی را داشته باشد. حال اگر مرد در مورد آماد‌ه سازی مسکن جهت سکونت کوتاهی کند، زن می‌تواند از طریق دادگاه او را ملزم به تهیه مسکن کند.

حق مسکن و شروط عقدنامه
حق مسکن و شروط عقدنامه
خواندن این مقاله  مهریه زن خیانتکار: اگر زن خیانت کند مهریه تعلق میگیرد؟

حق مسکن و شروط عقدنامه:

برای آن که حق مسکن با زن باشد باید در عقد نامه به صورت واضح و روشن درج شود. به دیگر بیان ضرورت دارد مستقل بودن، شهر محل زندگی و یا حتی خانه مدنظر درج و قید شود تا هر گونه ابهامی در این مورد است بر طرف بشود، زیرا اگر صرفا قید شود که اختیار تعیین مسکن بر عهده ی زوجه است از منظر قانون فقط می‌تواند شهر محل سکونت را انتخاب و تعیین کند.

در حالتی که زوجه حق تعیین مسکن را داشته باشد این امکان را دارد که با طرح دادخواست در دادگاه شوهر را ملزم به تهیه خانه ای مستقل کند. بدین ترتیب تا زمانی که شوهر اقدام به تهیه مسکن مستقل نکرده است امکان طرح درخواست تمکین از جانب او وجود ندارد.

حامد امیری مشاور حقوقی و وکیل شهرستان در اصفهان با مشاوره‌های لازم در این خصوص می‌تواند بسیاری از این ابهامات و سوالات مربوطه را پاسخگو بوده و شما می‌توانید جهت مشاوره حضوری و غیر حضوری و آنلاین از راه‌های موجود در سایت با ما در تماس باشید.

حق مسکن در قانون مدنی و شرایط حق سکونت زن:

به موجب مفاد ماده ۱۱۰۷ قانون مدنی در می‌یابیم که نفقه به معنای بر طرف کردن کلیه ی نیازهای متعارف یک زن است که با شان و وضعیت او تناسب داشته باشد از قبیل لباس، مسکن، غذا، دارو، وسایل منزل و … .

بنابراین نتیجه می‌گیریم که مرد وظیفه دارد مسکنی که با شأن و جیگاه و وضعیت زن تناسب داشته باشد تهیه کند، در غیر این صورت از موارد عسر و حرج حساب شد‌ه و علاوه بر آن نداشتن توان مالی برای تهیه مسکن در حکم عدم پرداخت نفقه است و زوجه می‌تواند با استناد به ماده ی ۱۱۲۹ قانون مدنی از دادگاه تقاضای طلاق کند.

اما در صورتی که زن بدون دلیل موجه از زندگی در منزلی که شوهر تهیه کرد‌ه است ممانعت ورزد، ناشزه تلقی شد‌ه و نفقه نخواهد داشت. جهت کسب اطلاعات بیشتر می‌توانید مقاله شرایط حق مسکن زن را نیز مطالعه کنید.

مواردی که زن امکان اختیار منزل جدا از شوهر خود دارد به نقل از وکیل خانواده در اصفهان به شرح زیر است:

خواندن این مقاله  عسر و حرج زوجه چیست؟

در صورتی که زندگی کردن زن و شوهر در زیر یک سقف و در یک منزل باعث خوف و ترس از ضرر جانی و شرافتی برای زن باشد. که با استناد به این وضعیت و همچنین به موجب ماده 1115 قانون مدنی منزل مستقلی برای خود فراهم کند. در این حالت تا وقتی که دادگاه حکم بازگشت زن به منزل شوهر را صادر نکرده است، زوجه استحقاق دریافت نفقه را دارد.

منزل پدر شوهر منزل مستقلی محسوب می شود؟

چنانچه آن مسکنی که مرد به منظور زندگی مشترک خود در نظر می‌گیرد ویژگی‌های لازم را نداشته باشد، تایید نخواهد شد. این ویژگی‌ها عبارت است از اتاق، حمام، سرویس بهداشتی و آشپزخانه ی مستقل.

پس شوهر یا زوج نمی‌تواند همسر و زوجه خود را به اجبار به منزلی مشترک با پدر و مادر خود ببرد. در چنین مواردی دادگاه کارشناسی را برای بررسی محل می‌فرستد و اگر آن محل ویژگی‌های مذکور را نداشت. آن جا را مستقل محسوب نکرده و حکم می‌دهد که زوج منزل مستقل فراهم کند.

زندگی در منزل خانواده‌ی شوهر:

حق مسکن بعد از طلاق: این امکان و احتمال وجود دارد. که بنا به دلایلی زوجین در آغاز زندگی مشترک خود در منزل اقوام و نزدیکان شوهر زندگی کنند. در چنین حالتی اگر دادگاه تشخیص دهد که زندگی با اقوام شوهر و بستگان او متناسب با شأن و جایگاه زن نیست. حکم به تهیه منزل مستقل از سوی زوج را بدهد.

در این موقعیت زوجه این حق را دارد که تا وقتی که زوج مسکن باب شأن او تهیه نکرده است. از تمکین خودداری کند با این وجود همچنان استحقاق دریافت نفقه را دارد.

حق مسکن در عقدنامه

حق مسکن در عقدنامه

حق مسکن برای زن یعنی چه؟

همانطور که بارها ذکر شد و وکیل خانواده نیز بر روی آن تاکید داشت، مسکنی که زوج فراهم می‌کند ضروری است. که در خور منزلت و شان و جایگاه اجتماهی زن باشد، گذشته از آن، اثاث خانه هم لازم است با شان زن تناسب داشته باشد. که البته این مددکار اجتماعی است که جایگاه و منزلت زن را تشخیص خواهد داد.

بعد از آن که مددکار در محل مشخص شد‌ه یا همان محل زندگی مشترک حضور یافت، محله، اثاث و وضعیت مسکن را بررسی کرده. و با شان و جایگاه زن در منزل پدری خود پیش از ازدواج مقایسه می‌کند. النهایه پس از آن که عوامل مختلفی همچون شغل، درآمد، موقعیت تحصیلی و وضع زندگی را به خوبی بررسی و مشاهده کرد. نظر خود را اعلام خواهد کرد.

خواندن این مقاله  عوامل سقوط مجازات کدامند؟ جهات عینی سقوط تعقیب کیفری

حامد امیری وکیل دادگستری در اصفهان در این خصوص بیان می‌دارد چنانچه یک زن دارای حق تعیین مسکن باشد. این حق او محدود به زمان مشخصی نبوده و این طور نیست که بگوییم. با یکبار یا دو بار اعمال آن، دیگر ساقط شد‌ه و از بین می‌رود. بلکه این حقی دائمی بوده و بارها قابلیت اعمال دارد.

البته این نکته را نیز باید در نظر داشت که تعیین این حق برای زن این معنی را نمی‌دهد. که از آن سوء استفاده کرده و شوهر خود را مجبور به زندگی در خارج از کشور و یا حتی با اعضای خانواده ی خود کند.

مراحل و مدارکی که برای درخواست طلاق به علت عدم تهیه مسکن لازم است:

مدارک مورد نیاز جهت طرح این درخواست عبارت است از: اصل شناسنامه، اصل کارت ملی، اصل عقدنامه و یا کپی از تمامی صفحات آن

مراحلی که برای تنظیم دادخواست باید سپری کرد بدین شرح است:

1) ثبت نام در سامانه ی ابلاغ الکترونیک (ثنا)
2) ثبت کردن دادخواست طلاق به این علت که مسکنی برای زندگی مشترک تخیه نکرده است در دفاتر خدمات الکترونیک قضایی
3) ارجاع دادن پرونده به وسیله ی دفاتر خدمات الکترونیک قضایی به دادگاه و مشخص نمودن شعبه ی رسیدگی و زمان آن از طریق پیامک
4) تشکیل اولین جلسه ی دادگاه و اخطار به زوج به منظور اقدام به تهیه مسکن مناسب برای زندگی مشترک

مشاوره فوری با وکیل پایه یک دادگستری در اصفهان:

در صورت نیاز به مشاوره با حامد امیری وکیل خانواده اصفهان می‌توانید. به سامانه رزرو نوبت آنلاین وب سایت جهت اخذ نوبت مشاوره حضوری و یا غیرحضوری مراجعه نمایید.

موسسه حقوقی حامد امیری با فعالیت به عنوان وکیل ملکی در اصفهان ، وکیل طلاق توافقی در اصفهان، وکیل جهیزیه در اصفهان. و سوابق بسیار در تمامی حوزه‌های مختلف حقوقی و بالتبع وکالت پرونده‌های متعدد و دهها پرونده موفق و ارائه مشاوره‌های مستمر و پیگیری مرتب و تعهد کاری، خدمات متمایز حقوقی را برای موکلین و مراجعین محترم فراهم نموده است.

مدیر سایت

نویسنده وکیل: حامد امیری یکی از بهترین وکیل در اصفهان، با بیش از یک دهه سابقه درخشان در پرونده‌های متعدد و اخذ آراء موفق آماده ارائه کلیه خدمات حقوقی اعم از مشاوره‌های تخصصی، قبول وکالت، نگارش حقوقی و تنظیم قراردادها در تمامی موارد دعاوی حقوقی، امور کیفری، دعاوی خانواده، امور تعزیرات، اداره کار به هموطنان گرامی میباشد.

10 نظرات

  • محمدرضا قاسمی
    31 مرداد, 1401 در 11:30 بعد از ظهر

    سلام پسرم حق مسکن رو ضمن عقد به همسرش داده. وهنگام شروع زندگی با موافقت همسرش مکانی رو رهن واجاره کردن ووسایل زندگیشون رو دو طرف به محل مورد توافق منتقل نمودن وهنوز ده روز از زندگی در شهر مورد توافق نگذشته که مسرش اقدام به ترک خانه نموده ودرخواست اسکان در شهر دیگری نموده. آیا با توجه به اینکه هنوز 10ماه از مدت قرارداد اجاره جانخ مانده ومالک از برگرداندن وجه رهن وچک های اجاره امتناع خواهد کرد آیا همسرش میتواند از این اختیار قانونی قبل از اتمام قرارداد خانه ادعا جابجایی نماید؟؟

  • نیلا
    16 خرداد, 1401 در 1:03 قبل از ظهر

    سلام
    من به مدت ۱۸ سال هست که در یک ساختمان ۲ طبقه که متعلق به پدر شوهرم هست زندگی میکنم واحد ها جدا و مستقل هستن ولی متاسفانه حریم خصوصی ندارم برای مثال بدون در زدن وارد میشن بدون اجازه وسایلم رو بر میدارن همیشه هستن و برای هیچ چیزی اجازه نمیگیرن به من بی احترامی هم میکنن متاسفانه همسرم هیچ اقدامی برای تهیه مسکن نمیکنه و خودشو به نشنیدن میزنه با این که بارها از خوانواده همسرم بابت اینکه بهمون خونه دادن متلک شنیدم میخوام ببینم حقوق من در این زمینه چی هست

  • مدیر سایت
    4 تیر, 1400 در 8:56 قبل از ظهر

    سلام دوست عزیز بهتره که برای بررسی دقیق‎تر یک جلسه مشاوره پیش اقای حامد امیری رزو کنید.

  • بهادر ضامن
    2 تیر, 1400 در 12:42 بعد از ظهر

    زن من منو از خونه (خونه خودشه) بیرون کرده میگه برو یه خونه بخر و منم چون شرایط ضمن عقد حق مسکن رو بهش داده بودم الان نمی دونم بید چیکار کنم البته یه خونه تو اردبیل دارم ولی می ترسم برم اونجا و ازم شکایت کنه مخصوصا که حق مسکن رو در اصفهان به ایشون دادم و قبول نمی کنن با من بیان اردبیل، ایا راهی نیست که من بتونم از طریق قانون ازشون شکایت کنم بخاطر این کار؟

  • سما اسدی
    3 خرداد, 1400 در 11:36 قبل از ظهر

    سلام روزتون بخیر
    من از همسرم حق مسکن رو توی شرایط ضمن عقد گرفتم ولی یکبار ازش استفاده کردم و الان مجدد میخام برای جا به جایی به شهر دیگه استفاده کنم
    امکان پذیر هست ؟

  • کاشف
    29 اردیبهشت, 1400 در 2:42 بعد از ظهر

    سلام خسته نباشید . موقع عقد حق مسکن رو به زنم دادم حالا بعد 10 سال زندگی خانه را بدون اجازه من تخلیه کرده و گفته باید خانه اجاره کنی من توان مالی اجاره خانه ای که زنم می گوید را ندارم . لطفا راهنمایی کنید ببینم باید چیکار کنم ؟

پیام بگذارید