طلاق قضایی چیست؟

طلاق قضایی

ازدواج قراردادی است که به وسیله ی عقد رابطه ای حقوقی را بین زن و مرد پدید می آورد. هر یک از زن و مرد از دیدگاه قانونی در این قرارداد وظایفی برعهده دارند.

در ماده ی 1133 قانون مدنی می خوانیم که « مرد هر زمان بخواهد می تواند زن را طلاق دهد.» اما زمانی که مرد وظایف همسری خود را به درستی ادا نکند و به گونه ای ادامه ی زندگی را برای زن دشوار سازد، زن چه اقدامی برای احقاق حق خود می تواند انجام دهد؟

آیا با وجود این قانون ، زن هیچ حقی برای اقدام به طلاق ندارد و در هر شرایطی ملزم به ادامه ی زندگی مشترک است؟ پاسخ این است که زن می تواند در شرایط خاص جهت طلاق اقدام نماید.

برخی از این شرایط عبارتند از : عدم پرداخت نفقه ، غایب و مفقودالاثر بودن شوهر، در عسر و حرج بودن زوجه و … لذا در شرایط خاصی که در قانون مدنی شرح آن به صورت کامل آمده است، زن می تواند برای طلاق اقدام نماید و دادگاه نیز در صورت احراز شرایط علی رقم میل شوهر، حکم طلاق زن را صادر خواهد نمود.

حق طلاق زن و نکات حقوقی آن شامل مباحث گسترده ای است که در مقالات پیشین به آن پرداخته ایم. در صورت مواجهه با هریک از مشکلات حقوقی خانواده ، از جمله طلاق می توانید با وکیل طلاق در اصفهان تماس گرفته و راهنمایی های لازم را دریافت نمایید. جهت آشنایی کاربران گرامی با شیوه های طلاق و مبحث طلاق قضایی در این مقاله به بررسی این موضوع می پردازیم.

خواندن این مقاله  همه چیز درباره عقد حواله

شیوه های طلاق

طلاق به دستور حاکم

در این طلاق ، در خواست طلاق از سوی مرد است اما دادگاه باید حکم عدم امکان سازش را صادر نماید. این نوع از طلاق یا رجعی است یا بائن. هرجا که متقاضی طلاق مرد هست یا طلاق توافقی است، دادگاه باید گواهی عدم امکان سازش صادر نماید.

در این مورد دادگاه رأسا حکم به طلاق نمی دهد. بر اساس قانون حمایت از خانواده، بعد از قطعیت گواهی عدم امکان سازش، 3 ماه فرصت دارد این گواهی را اجراء کند. در صورتی که طلاق ثبت و اجراء نکرد این گواهی باطل می گردد.

طبق مواد قانون مدنی مرد برای طلاق همسر خود نیازی به دلیل نداشته و محدودیتی در این مورد ندارد. چه زوجه موافق باشد و چه موافق نباشد، طلاق جاری خواهد شد. در موردی که زوجه موافق به طلاق است، دو طرف در مسائل مالی نیز توافق می کنند.

اگر زوجه مخالف طلاق باشد، دادگاه می تواند در اقدام به نفع زوجه، ضمن گواهی عدم امکان سازش ، تکلیف حقوق مالی زوجه، حضانت، ملاقات فرزند و… را روشن نموده و جاری شدن صیغه ی طلاق را منوط به پرداخت حق و حقوق زوجه نماید.

طلاق قضایی
طلاق قضایی

طلاق به حکم حاکم

در این نوع از طلاق زن از دادگاه در خواست طلاق می نماید. دادگاه با بررسی شرایط در صورت درست بودن ادعای زن حکم به طلاق می دهد. این نوع از طلاق همان طلاق قضایی و موضوع مورد بحث ما می باشد.

اگر زوج به اراده ی خود همسرش را طلاق دهد، ماهیت طلاق رجعی است مگر این که جزء استثنائات طلاق بائن باشد. اما در صورتی که طلاق به درخواست زوجه صورت بگیرد شرایط متفاوت است.

خواندن این مقاله  وصول چک از طریق اجرای ثبت

در مورد طلاق هایی که به دلیل مفقودالاثر بودن زوج صورت می گیرد، اگر زوج پس از وقوع طلاق و قبل از تمام شدن مدت عده مراجعه کند نسبت به طلاق حق رجوع دارد. اما در مورد دیگر طلاق های قضایی که به حکم حاکم انجام می شوند، نمی توان این حکم را صادر نمود.

آن چه اکنون رایج می باشد این است که، با توجه به ماده 1130 قانون مدنی ، تلاش بر این است که طلاق های قضایی را با ملزم نمودن زوجه به بذل مال و نفقه به صورت خلع در آورند. به این ترتیب طلاق بائن بوده و زوج نمی تواند از حق رجوع استفاده کند.

در مورد ماهیت طلاق قضایی مناقشات زیادی صورت گرفته و مخالفان و موافقان رجعی یا بائن بودن طلاق به حکمِ حاکم، ادله ی خود را بیان نموده اند که شرح آن ها از حوصله این مقاله خارج است. در صورتی که هر گونه ابهام یا پرسشی در این زمینه دارید می تواند از مشاوره با وکیل برای طلاق در اصفهان بهره مند شوید.

طلاق رجعی و بائن

طلاق بائن

این واژه از جمله لغت هایی است که دو معنی متضاد دارد. گاهی به معنی جدایی و گاهی به معنی وصل است. در این نوع از طلاق رجوع ممکن نیست. با وقوع طلاق بائن، حقوق و تکالیفی که زن و شوهر نسبت به یکدیگر داشتند ساقط می‌گردد.

محل زندگی زن دیگر تابع شوهر نیست. هچنین زنی که در ایام عده ی طلاق بائن است، مستحق نفقه ایام عده نیست ، مگر در شرایطی که باردار باشد.

خواندن این مقاله  قرار منع تعقیب چیست و قرار منع تعقیب صادر شده یعنی چه؟

طلاق رجعی

همان گونه که از نام آن مشخص است در این گونه از طلاق امکان بازگشت وجود دارد. در طلاق رجعی مرد می‌تواند تا زمانی که عده پایان نیافته، بدون عقد مجدد به همسر خود رجوع نماید. این نوع از طلا‌ق، طلاق رجعی و به چنین زنی مطلقه رجعیه گویند. بازگشت مرد به سوی همسر خود در این طلا‌ق ممکن است با ادای لفظ یا انجام فعلی صورت گیرد.

ارزش کانون خانواده و حفظ آن فراتر از آن است که اختلافات کوچک باعث از هم پاشی آن شود. طلاق آخرین راه است و تنها در شرایطی توجیه پذیر است که دو طرف با معضل بزرگی جهت ادامه ی زندگی مشترک روبه رو باشند. قانون در شرایطی که زوج و زوجه امکان ادامه ی زندگی مشترک را نداشته باشند، حالات مختلف را در نظر گرفته است.

دو طرف می توانند با طلاق توافقی به زندگی مشترک خاتمه بخشند، یا این که مرد جهت طلاق زن اقدام نماید ، در مورد سوم همان گونه که در مقاله شرح داده شد زن نیز می تواند در شرایطی خاص که در قانون ذکر شده است ، جهت جدایی اقدام نماید.

در تمامی این موارد حضور وکیل طلاق توافقی در اصفهان ، می تواند به شما در سرعت بخشیدن به روند پرونده و انتخاب راه درست قضایی کمک کند.

با امید این که هیچ زوجی به طلاق نیندیشند. موسسه ی حقوقی حامد امیری آماده ی پذیرش وکالت شما عزیزان در خصوص مشکلات حقوقی خانواده از جمله ، طلاق ، مهریه ، سرپرستی فرزند، نفقه و… می باشد.

مدیر سایت

نویسنده وکیل: حامد امیری یکی از بهترین وکیل در اصفهان، با بیش از یک دهه سابقه درخشان در پرونده‌های متعدد و اخذ آراء موفق آماده ارائه کلیه خدمات حقوقی اعم از مشاوره‌های تخصصی، قبول وکالت، نگارش حقوقی و تنظیم قراردادها در تمامی موارد دعاوی حقوقی، امور کیفری، دعاوی خانواده، امور تعزیرات، اداره کار به هموطنان گرامی میباشد.

بدون نظر

پیام بگذارید