بهترین وکیل حقوقی در اصفهان > مقالات حقوقی  > مراحل شکایت جرم جعل عنوان چگونه است؟ مجازات جعل افراد عادی

مراحل شکایت جرم جعل عنوان چگونه است؟ مجازات جعل افراد عادی

جرم جعل عنوان

جرم جا زدن خود به جای دیگری

جعل عنوان از جمله نمونه‌های جعل است که به‌طور معمول اشخاص با قصد انجام جرم و یا فریب اشخاص دست به این عمل می‌زنند. برای مثال شخص به قصد و نیت کلاهبرداری ، خود را پزشک، وکیل، وزیر و… جا می‌زند.

بهترین وکیل اصفهان تصمیم دارد در این مقاله به بررسی جرم جعل عنوان بپردازد. همچنین در خصوص انواع جرم جعل عنوان صحبت کند. پس تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید.

جعل عنوان چیست؟

از جمله انواع جرم جعل، جعل و تصاحب هویت دیگران می‌باشد. بدین معنا که فردی خود را جای شخص دیگر معرفی کند. مانند اینکه شخصی به دروغ خود را مالک اموالی معرفی می‌کند و به‌منظور فروش آن‌ها به فردی وکالت می‌دهد.

در صورتی‌که آن دارایی حقیقتا متعلق به وی نمی‌باشد و این شخص هویت مالک را تصاحب نموده است. حتی امکان دارد شخص خود را به جای ماموران دولتی، انتظامی و… معرفی نماید و توسط آن هدف خویش را محقق نماید.

جرم جعل عنوان

از جمله مصادیق اصلی این جرم هنگامی می‌باشد که فردی تحت عنوان طرف معامله در دفتر اسناد رسمی حاضر می‌گردد و به جای آن فرد سند می‌زند. که در این خصوص دیوان عالی کشور روندی ثابت به‌وجود اورده که در ادامه به آن خواهیم پرداخت.

ارکان جرم جعل عنوان

به‌منظور ایجاد هر جرمی وجود سه رکن الزامی می‌باشد:

رکن قانونی : تا موقعی که قانونگذار عملی را جرم تعبیر نکرده و به‌منظور آن مجازاتی تعیین نکرده است، نمی‌توان عملی را جرم انگاشت.

بنابرای نخست باید در قانون برای عملی مجازات در نظر گرفته شود، سپس مرتکب عمل، تحت تعقیب و محاکمه قرار بگیرد. مقصود از رکن قانونی هم آن قسمت از متن قانون می‌باشد که برای یک عمل مجازات مشخص نموده است. در قسمت پیشین به ارکان قانونی جرم جعل عنوان اشاره نمودیم.

رکن مادی : اصلی‌ترین چیزی که در رکن مادی بررسی می‌گردد، عمل جرم می‌باشد. بدین معنا که می‌بایست ببینیم ارتکاب کدام عمل مشمول عنوان خلافکارانه جعل عنوان خواهد شد.

با در نظر گرفتن قانون، دخالت کردن در شغل‌های دولتی، معرفی کردن خویش به عنوان شخص دارای سمت در شغل‌های دولتی، به کار بردن لباس‌ها و علائم ماموران نظامی یا انتظامی عمل جرم جعل عنوان به حساب می‌آید.

خواندن این مقاله  گواهی پایان کار ساختمان چگونه صادر می شود؟

جرم جعل عنوان با ترک فعل تحقق نمی‌یابد. بدین معنی که در صورتی‌که شخص دیگری را به جای مامور دولت اشتباه بگیرد و شخص ساکت بماند، عمل وی جعل عنوان به حساب نمی‌آید.

رکن معنوی : مرتکب می‌بایست در انجام عمل مجرمانه آگاهی داشته و به عمد باشد.

قانون جعل عنوان در قانون مجازات اسلامی

در قانون مجازات اسلامی، رکن قانونی جرم جعل عنوان در سه ماده ذیل چنین مقرر گردیده است:

به موجب ماده 555 قانون مجازات اسلامی، «هر کس بدون سمت رسمی یا اذن از طرف دولت خود را در مشاغل دولتی اعم از کشوری یا لشگری و انتظامی که از نظر قانون مربوط به او نبوده است دخالت دهد یا معرفی نماید به حبس از شش ماه تا دو سال محکوم خواهد شد و چنانچه برای دخالت یا معرفی خود در مشاغل مزبور، سندی جعل کرده باشد مجازات جعل را نیز دربر خواهد داشت.»

به موجب ماده 556 قانون مجازات: «هر کس بدون مجوز و به صورت علنی لباسهای رسمی مأموران نظامی یا انتظامی جمهوری اسلامی ایران یا نشان‌ها، مدال‌ها یا سایر ‌امتیازات دولتی را بدون تغییر یا با تغییر جزئی که موجب اشتباه شود مورد استفاده قرار دهد در صورتی که عمل او به موجب قانون دیگری مستلزم مجازات شدیدتری نباشد به حبس از سه ماه تا یک سال و یا جزای نقدی از یک میلیون و پانصد هزار ریال تا شش میلیون ریال محکوم خواهد شد. ‌و در صورتی که از این عمل خود سوء استفاده کرده باشد به هر دو مجازات محکوم خواهد شد.

تبصره – به کار بردن لباس‌ها و وسایل مذکور در این ماده در اعمال هنرهای نمایشی مشمول مقررات این ماده نخواهد بود.»
به موجب ماده 557 قانون مجازات، «هر کس علنی و به صورت غیر مجاز لباس‌های رسمی یا متحدالشکل مأموران کشورهای بیگانه یا نشان‌ها یا مدال‌ها یا سایر امتیازات ‌دولتهای خارجی در ایران را مورد استفاده قرار دهد به شرط معامله متقابل و یا در صورتی که موجب اختلال در نظم عمومی گردد مشمول مقررات ماده فوق است.»

اثبات جعل عنوان

جهت ثابت نمودن جرم جعل عنوان می‌بایست به دلایلی که در قانون مجازات اسلامی ذکر گردیده شده، توسل یابیم. دلایل ثابت نمودن جرم در امور کیفری به شرح ذیل می‌باشد:

خواندن این مقاله  حکم مزاحمت ناموسی

• اعتراف متهم نخستین و مهم‌ترین دلیل می‌باشد.
• شهادت شهود هم می‌تواند تحت عنوان یکی از علل مهم باشد.
• قسم شرعی
• علم قاضی
• گاهی مواقع مدارکی اعم از فیلم دوربین‌های مدار بسته، اسکرین شات و… وجود خواهد داشت که درست است که در بین دلایل ثابت نمودن جرم به آن‌ها اشاره‌ای نشده است، لیکن امکان دارد منجر به علم قاضی گردد.

در حقیقت این قبیل مدارک نشان‌ها و شرایط و اعمالی می‌باشند که ذهن قاضی را به سمت و سوی حدوث یا عدم حدوث جرم هدایت می‌نمایند.

جعل عنوان اشخاص عادی

حامد امیری بهترین وکیل حقوقی اصفهان در این‌باره می‌گوید: پیش از این، پاره‌ای مصادیق جعل عنوان را مورد بحث قرار دادیم که در آن‌ها شخصی، خودش را به جای شخصی عادی معرفی می‌کند. به‌عنوان مثال خود را صاحب مالی معرفی می‌نماید.

در این موضوعات مجازات شخص با در نظر گرفتن قانون مجازات اسلامی، قانون در خصوص منتقل یافتن مال دیگری و آراء دیوان عالی کشور مشخص می‌گردد.

از جمله مصادیق جرم جعل این می‌باشد که فردی خویش را در تهیه سند و امضای آن به شکل فریب‌کارانه به جای فرد دیگری جا بزند. برای مثال شخص در دفتر اسناد رسمی حضور یافته و خود را به جای فروشنده ملک جا زده و سند را به جای او امضاء کند و مبلغ معامله را اخذ کند.

جعل عنوان

تحت این شرایط مرتکب با در نظر گرفتن ماده 8 قانون در خصوص انتقال مال غیر، جاعل به حساب می‌آید. مجازات این افراد چنین خواهد بود:

• در صورتی‌که سند رسمی بوده، حبس از 6 ماه تا 3 سال یا 3 تا 18 میلیون ریال جریمه نقدی می‌باشد.
• در صورتی‌که سند عادی بوده، حبس از 6 ماه تا 2 سال یا 3 تا 12 میلیون ریال جریمه نقدی می‌باشد.
در هر یک از موارد مزبور جبران ضرر وارد شده هم بر ذمه مرتکب می‌باشد.

جعل عنوان دولتی

در ماده 555 قانون مجازات اسلامی به مسئله جعل عناوین دولتی اشاره شده است. مطابق با ماده مذکور: «هر کس بدون سمت رسمی یا اذن از طرف دولت خود را در مشاغل دولتی اعم از کشوری یا لشگری و انتظامی که از نظر قانون مربوط به او نبوده است دخالت دهد یا معرفی نماید به حبس از شش ماه تا دو سال محکوم خواهد شد و چنانچه برای دخالت یا معرفی خود در مشاغل مزبور، سندی جعل کرده باشد مجازات جعل را نیز خواهد داشت.».
در ارتباط با به کار بردن امتیازات دولتی می‌بایست به ماده 556 رجوع کرده که پیشتر به آن پرداخته شده است.

خواندن این مقاله  بررسی موارد قرار توقیف دادرسی یا رسیدگی

جعل عنوان و کلاهبرداری

بنابر گفته حامد امیری وکیل پایه یک دادگستری: امکان دارد فرد از طریق جعل عنوان مبادرت به کلاهبرداری کند. برای مثال خودش را دارای سمت در یکی از سازمان‌های مهم کشور معرفی کنو و از این راه اشخاص را فریب دهد و وجوهی را کلاهبرداری کند.

موضوعاتی که شخص از روش جعل عنوان مرتکب کلاهبرداری شده است، از جمله مصادیق فراوان معنوی جرم می‌باشد. به این صورت با در نظر داشتن ماده 131 قانون مجازات اسلامی مرتکب به اشد مجازات محکوم خواهد شد.

مجازات جرم جعل چیست؟

حامد امیری وکیل خوب در پاسخ می‌گوید: بر اساس قانون مجازات اسلامی چنانچه فردی از سند مجعول بهره‌گیری کند، مضاف بر جبران ضرر وارد شده به حبس از شش ماه تا دو سال و یا به پرداختن سه تا دوازده میلیون ریال جریمه نقدی محکوم خواهد شد.

مراحل شکایت کیفری جعل به چه صورت است؟

به‌منظور طرح دعوای کیفری جعل با همراه داشتن مدارک احراز هویت، قراین و ادله و دیگر مدارکی که ممکن است در ثابت کردن حدوث جرم مد نظر تاثیر داشته باشد، به یکی از شعب دفاتر خدمات قضایی مراجعه نموده و شکایت خویش را از طریق سامانه ثنا که متعلق به قوه قضاییه است ثبت کرد. می‌بایست این نکته را در نظر داشت که به‌منظور طرح دعوی بایستی متن دادخواست مد نظر خویش را که چکیده‌ای از گزارش رویداد می‌باشد آماده داشته باشید.

با نظر به این موضوع که هر جرمی اعم از جعل ملزم به ثابت نمود انجام آن عمل و هدف سوء نیت می‌باشد؛ به‌منظور این امر به یک وکیل مجرب نیاز خواهید داشت. چراکه اثبات جرم و دفاع از مسائلی می‌باشد که وکیل سال‌ها در حوزه آن تحصیل نموده و به آن آشنا می‌باشد.

نتیجه گیری

در مقاله فوق در مورد اقسام جعل که شامل دو قسمت مادی ومعنوی می‌باشد، به صورت جامع اطلاعاتی در اختیار مخاطبین گرامی قرار دادیم. در جعل مادی معمولا یک عملی در سند و متن صورت می‌گیرد که آن را از فرم قبلی خود به یک فرم جدیدی در می‌آورد. مثل اینکه قسمتی از متن پاک می‌گردد یا قسمتی از آن به خواست جعل کننده سیاه می‌گردد. اما در جعل مفادی سند به صورت فیزیکی در آن دست برده نمی‌شود؛ بلکه گفته‌های دو طرف جا به جا می‌گردد.

مدیر سایت

نویسنده وکیل: حامد امیری یکی از بهترین وکیل در اصفهان، با بیش از یک دهه سابقه درخشان در پرونده‌های متعدد و اخذ آراء موفق آماده ارائه کلیه خدمات حقوقی اعم از مشاوره‌های تخصصی، قبول وکالت، نگارش حقوقی و تنظیم قراردادها در تمامی موارد دعاوی حقوقی، امور کیفری، دعاوی خانواده، امور تعزیرات، اداره کار به هموطنان گرامی میباشد.

بدون نظر

پیام بگذارید