بهترین وکیل حقوقی در اصفهان > مقالات حقوقی  > تحریر ترکه یعنی چه؟ نمونه دادخواست تحریر ترکه

تحریر ترکه یعنی چه؟ نمونه دادخواست تحریر ترکه

تحریر ترکه

قرار تحریر ترکه صادر شد یعنی چه

قرار تحریر ترکه یکی از مسائلی است که به هنگام فوت شخص به وجود می‌آید و البته امری اختیاری است. وکیل پایه یک دادگستری اصفهان می گوید تحریر در معنای لغوی یعنی آزاد کردن و نوشتن ولی در اصطلاح حقوقی تحریر ترکه به این معناست که دارایی‌ها دیون شخص متوفی تعیین شود.

به بیان بهتر از تمام اموال و دارایی‌های متوفی و میزان ارزش هر کدام صورت برداری شده و همچنین بدهی‌های مسلم او نیز در این صورت درج می‌شود.

به گفته وکیل امور تحریر ترکه در اصفهان تحریر ترکه در حقیقت یک اقدام تامینی به حساب می‌آید. با ” تحریر ترکه ” مقدار اموال و دیون به جا مانده از متوفی تعیین می‌شود و به این ترتیب حقوق طلبکاران و ورثه حفظ می‌شود.

زیرا این امکان وجود دارد که برخی از ورثه که با متوفی هم‌خانه بوده‌اند در اموال وی دست ببرند و به این صورت حق سایرین را ضایع کنند. به عبارت دیگر می‌توان گفت که تحریر ترکه مقدمه‌ای است برای تصفیه ترکه.

قرار تحریر ترکه: در ادامه مقاله ترکه را تعریف کرده و نحوه‌ی تحریر ترکه و آثاری که به دنبال دارد را مورد بررسی قرار می‌دهیم. همچنین به سوالات متدوالی که در این خصوص وجود دارد پاسخ می‌دهیم. پس خواندن این مقاله را از دست نداده و نظرات خود را در این زمینه با ما به اشتراک بگذارید.

قرار ترکه چیست؟

قرار تحریر ترکه: وکیل اصفهان می‌گوید دارایی که از شخص متوفی به جا می‌ماند دارای دو بخش است، دارایی مثبت که شامل اموال به جا مانده از او است و دارایی منفی که شامل بدهی‌های او می‌شود. به مجموع این دارایی‌ها در علم حقوق ترکه گفته می‌شود.

این ترکه چه وراث بخواهند و چه نخواهند به آنها منتقل می‌شود، پس اختیاری در قبول یا رد کردن ترکه ندارند. اما می‌توانند اداره آن را قبول یا رد کنند.

حال چنانچه برخی از وراث اداره ترکه را قبول و برخی دیگر رد کنند، آنهایی که قبول کرده‌اند می توانند اقدامات لازم برای اداره ترکه و پرداخت بدهی‌ها و دریافت مطالبات انجام دهند و آن وراثی که آن را رد کرده‌اند حق هیچ گونه اعتراضی به اقدامات انجام شده ندارند و صرفا در پایان این عملیات می‌توانند سهم خود را از ترکه دریافت دارند. 

مهر و موم و تحریر ترکه

چه کسانی می‌توانند تقاضای تحریر ترکه کنند؟

بنا به گفته وکیل ارث در اصفهان در قانون امور حسبی مقرر شده است که درخواست تحریر ترکه صرفا از جانب اشخاص زیر پذیرفته می‌شود:

خواندن این مقاله  نقش وکیل دادگستری در مدیریت پرونده‌های حقوقی: تجربه و تخصص

1. ورثه یا نماینده ی قانونی آنها مانند وکیل
2. وصی منصوب از سوی متوفی که به شخصی گفته می‌شود که متوفی وی را برای انجام برخی از امورش مأمور کرده است.
3. امین ورثه غایب و یا قیم ورثه محجور . در مورادی که در میان وراث غایب و یا محجوری وجود داشته باشد، امین و یا قیم موظف هستند که درخواست تحریر ترکه دهند.

نحوه نوشتن تحریر ترکه

وکیل ارث بیان می‌کند که درخواست تحریر ترکه اختیاری است و معمولا این در خواست از سوی وارثان و یا وصی منصوب از سوی متوفی، که مدیر ترکه به حساب می‌آیند انجام می‌گیرد.

در ماده 207 از قانون امور حسبی نیز قید شده است:« درخواست تحریر ترکه از ورثه یا نماینده قانونی آنها و وصی برای اداره‌ی اموال پذیرفته می‌شود.»

به گفته وکیل دادگستری در اصفهان، دادگاه صالح یک وقتی را برای رسیدگی به درخواست تحریر ترکه در نظر می‌گیرد که این وقت نباید کمتر از یک ماه و بیشتر از سه ماه باشد، و آن را در روزنامه کثیرالانتشار آگهی می‌کند تا ورثه یا نماینده قانونی آنها، بستنکاران و مدیونین به متوفی، و سایر افرادی که حقی بر ترکه دارند، در آن ساعت و روز مقرر شده در دادگاه حاضر شوند.

البته به موجب ماده 210 قانون امور حسبی علاوه بر این آگهی، برای ورثه و نماینده قانونی آنها و وصی و موصی له اگر مشخص بوده و در حوزه دادگاه اقامت داشته باشند، احضاریه فرستاده می‌شود.

نمونه رای تحریر ترکه در شورای حل اختلاف

نمونه رای تحریر ترکه در شورای حل اختلاف

اما مفاد آگهی مزبور چیست؟

بنا به گفته وکیل دادگستری، در آگهی که در روزنامه کثیرالانتشار منتشر می‌شود، قید خواهد شد که وارثان و یا نمایندگان قانونی آنها، کسانی که به متوفی بدهی دارند و همچنین طلبکاران وی و هر کس دیگری که ادعایی بر ترکه دارد در وقتی که دادگاه تعیین کرده است حضور یابند.
حال در صورتی که میزان و ارزش ترکه از 3 میلیون تومان کمتر باشد، همانطور که بیان کردیم برای افراد نام برده شده در سامانه ثنا ابلاغ الکترونیکی فرستاده می‌شود.
نکته‌ای که لازم به ذکر است این است که اگر یکی از افراد نام برده در فوق در زمان تعیین شده در دادگاه برای تحریر ترکه حاضر نشوند، این غیبت آنها مانع از تحریر ترکه نخواهد شد.

برای تحریر ترکه به موجب ماده 213 قانون مذکور، از اجزاء زیر صورت برداری می‌شود که به ترتیب زیر است:

  • 1. توصیف اموال منقول با تعیین بهای آن
  • 2. تعیین اوصاف و وزن و عیار نقره و طلاها
  • 3. میزان و نوع وجه نقد
  • 4. ارزش و نوع اوراق بهادار
  • 5. اسناد با ذکر خصوصیات آنها
  • 6. نام رقبات غیرمنقول
خواندن این مقاله  آیا دریافت مهریه بعد از فوت شوهر ممکن است؟ مهریه بعد از فوت شوهر

لازم به ذکر است که در این صورت برداری علاوه بر موارد فوق که همه از دارایی‌های مثبت متوفی محسوب می‌شوند، مطالبات و بدهی‌های او که به موجب حکم نهایی و یا اسناد رسمی و یا اقرار مدیونین و ورثه مسلم شده است، اضافه می‌شود.

تحریر ترکه

تحریر ترکه چه آثاری دارد؟

حامد امیری بهترین وکیل اصفهان بیان می‌دارد دادن درخواست تحریر ترکه به دادگاه صالح و رسیدگی به این درخواست آثار مهمی به دنبال دارد که در قانون امور حسبی نیز این آثار ذکر شده است. در ادامه به ذکر این آثار می‌پردازیم:

1) اولین اثری که تحریر ترکه به دنبال دارد در ماده 218 قانون امور حسبی آمده است:

« در مدتی که ترکه تحریر می‌شود تصرف در ترکه ممنوع است مگر تصرفاتی که برای اداره و حفظ ترکه لازم است.» البته نباید این تصور را کرد که پس از پایان جریان تحریر ترکه ورثه می‌توانند در ترکه تصرف کنند، زیرا این امر برخلاف ماده 218 قانون مدنی است که معاملات ورثه را قبل از تصفیه و پرداخت دیون غیرنافذ دانسته است.

2) اثر بعدی تحریر ترکه در ماده 219 قانون مذکور آمده است:

« عملیات اجرایی راجع به بدهی متوفی در مدت تحریر ترکه معلق می‌ماند.» وکیل اصفهان می‌گوید این تعلیق به این جهت است که میان طلبکاران در دریافت طلب خود رعایت و برابری ایجاد شود.

در حقیقت آنچه که از متوفی به جا مانده است وثیقه‌ای برای طلب همه طلبکاران است، در نتیجه عدل ایجاب می‌کند که رسیدگی به آن طلب‌هایی که در جریان رسیدگی است به حالت تعلیق در آید.

3) به موجب ماده 220 قانون امور حسبی:

« مرور زمان نسبت به مطالبات متوفی در مدت تحریر ترکه جاری نمی‌شود.» این که مرور زمان در دورن تحریر ترکه جریان پیدا نمی‌کند، به این معناست که در این دوران به حالت تعلیق در می‌آید و با پایان یافتن جریان تحریر ترکه، از حالت تعلیق در آمده و مجددا جاری می‌شود.

4) اثر نهایی که تحریر ترکه به دنبال دارد در صدر ماده 221 قانون فوق الذکر آمده است:

« دعاوی راجع به ترکه یا بدهی متوفی در مدت تحریر ترکه متوقف می‌شود …» وکیل اصفهان می گوید علت این توقیف نیز مانند اثر دوم به علت ایجاد عدالت است تا حکمی برخلاف تصفیه ترکه صادر نشود.

خواندن این مقاله  صورت مجلس تفکیکی چیست و اخذ آن

سوالات متداول تحریر ترکه

مشاوره با وکیل در خصوص دادخواست تحریر ترکه در اصفهان:

دفتر وکالت حامد امیری یکی از بهترین وکیل در اصفهان، با بیش از یک دهه سابقه درخشان در پرونده‌های متعدد و اخذ آراء موفق آماده ارائه کلیه خدمات حقوقی اعم از مشاوره‌های تخصصی، قبول وکالت، نگارش حقوقی و تنظیم قراردادها در تمامی موارد دعاوی حقوقی، امور کیفری، دعاوی خانواده، امور تعزیرات، اداره کار به هموطنان گرامی میباشد.

پذیرش حضوری: شنبه تا سه شنبه از ساعت ۱۶:۳۰ لغایت ۲۰:۳۰

پذیرش غیر حضوری: در تمامی ایام هفته از ساعت ۱۳:۰۰ لغایت ۱۶:۰۰

مشاوره فوری: در تمامی ایام هفته از ساعت ۸:۳۰ لغایت ۲۳:۰۰

آدرس دفتر وکالت: اصفهان، خیابان سجاد، ابتدای خیابان قائم مقام فرهانی، مجتمع شیخ بهایی طبقه اول واحد ۱۱

کلام آخر راجب تحریر ترکه

در پایان این مقاله به عنوان نتیجه گیری باید بیان نمود که تحریر ترکه به این معناست که از اموال موجود شخص متوفی صورت برداری شده و بدهی‌های او که به موجب حکم دادگاه یا سند رسمی و یا اقرار مسلم شده است به این صورت برداری اضافه می شود. در نهایت بعد از آن که تحریر ترکه صورت گرفت، عملیات تصفیه ترکه آغاز می شود و سهم هر یک از وراث از ترکه مشخص خواهد شد.

مدیر سایت

نویسنده وکیل: حامد امیری یکی از بهترین وکیل در اصفهان، با بیش از یک دهه سابقه درخشان در پرونده‌های متعدد و اخذ آراء موفق آماده ارائه کلیه خدمات حقوقی اعم از مشاوره‌های تخصصی، قبول وکالت، نگارش حقوقی و تنظیم قراردادها در تمامی موارد دعاوی حقوقی، امور کیفری، دعاوی خانواده، امور تعزیرات، اداره کار به هموطنان گرامی میباشد.

2 نظرات

  • مهسا صلواتی
    8 تیر, 1400 در 11:32 قبل از ظهر

    با سلام اگر در پرونده تقسیم ترکه همه اموال رو ارائه ندن ما باید چیکارکنیم تا دادگاه اون اموال رو حساب کنه؟

پیام بگذارید