بهترین وکیل حقوقی در اصفهان > مقالات حقوقی  > انواع مجازات بدنی! تنبیه مجازات سنتی

انواع مجازات بدنی! تنبیه مجازات سنتی

مجازات بدنی

انواع مجازات بدنی یکی از قدیمی ترین انواع مجازات سنتی می باشد که امروزه مورد انتقاد حقوق دانان قرار گرفته است. حقوق بین الملل در راستای رفع و ممنوعیت مجازات بدنی نظیر شکنجه و دیگر مجازات های غیر انسانی و ظالمانه و تحقیر آمیز تلاش نموده است.

با توجه به اجرای مجازاتی چون سنگسار ، قطع ید و شلاق ادعاهای زیادی مبنی بر نقض حقوق بشر برای مجریان این مجازات مطرح می شود. مخالفان این نوع مجازات معتقدند که مجازات بدنی نمی تواند هدف اصلی مجازات که اصلاح و تربیت و بازدارندگی از تکرار جرم است را برآورده سازد.

همچنین اجرای حکم مجازات بدنی در ملاء عام نه تنها موجب اصلاح مجرمین نمی شود، بلکه پیامدهای بدی برای جامعه و افرادی که به تماشای این صحنه می نشینند به همراه خواهد داشت.

در مقابل موافقان مجازات بدنی اثرات این نوع از مجازات کاملا مثبت ارزیابی می کنند و دلایلی چند جهت اثبات ادعای خود بیان می دارند. در این مقاله به تعریف مجازات بدنی و واکاوی نظرات موافقان و مخالفان این نوع از مجازات می پردازیم.

مجازات بدنی چیست؟

انواع مجازات بدنی شناخت ماهیت و چگونگی اجراي هر یک از انواع مجازات، پیرو اصول و قواعدی است که در دیگري وجود ندارد و باعث تمایز آن ها می شود. از همین رو پیش از پرداختن به نظر موافقان و مخالفان بهتر است تعاریفی از این مجازات ارائه دهیم. در تعریف مجازات بدنی چنین آمده است که :

  • • مجازات بدنی مجازاتی است که اثر مستقیم آن ، لطمه به پیکر مجرم می باشد، مانند زدن شلاق.
  • • به اعمال هر گونه صدمه یا آسیب یا ضربه فیزیکی و یا جسمانی به یک شخص، به عنوان ضمانت اجراي یک سوء رفتار جنایی یا غیرجنایی مجازات بدنی می گویند.
  • • مجازات بدنی به انواع کیفرهاي شلاق، قطع عضو و جرح عضو و … گفته می شود.

موافقان اجرای مجازات بدنی

موافقان اجرای مجازات بدنی با ارائه دلایلی این گونه استدلال می کنند که ، این مجازات در مقایسه با دیگر مجازات ها نظیر زندان و جریمه ی نقدی نتایج مطلوب تری دارد. آن ها برای اثبات ادعای خود دلایلی را بیان می کنند که به بررسی چند مورد از این دلایل می پردازیم.

عدم تکرار مجدد جرم

مجازات بدنی به وسیله ی ارعاب مجرم ، اراده ی بزهکار را برای تکرار جرم تحت تاثیر قرار می دهد و او را از مرتکب شدن به جرایم دیگر منصرف می کند. موافقان مجازات بدنی معتقدند، عذاب ناشی از مجازات بدنی ، انگیزه ی ارتکاب مجدد جرم را از بین خواهد برد.

مجازات بدنی

فردی سازی مجازات

نکته ی دیگری که گروه موافقان مجازات بدنی بر آن تاکید دارند، این است که کیفر بدنی نقش مهمی در جهت سیاست فردی سازی مجازات ایفا می کند . به این ترتیب هر بزهکار متناسب با شخصیت و جرم خود مورد تنبیه و اصلاح قرار می گیرد. جهت فردی کردن مجازات قاضی موظف است علاوه بر انگیزه ارتکاب جرم، شخصیت مجرم و حالات روانی او را مورد بررسی قرار دهد.

پیشگیری عمومی و خصوصی

طرفداران مجازات بدنی معتقدند مجازات باید علاوه بر فرد خاطی ، عامه ی مردم را متنبه سازد و هشداری باشد جهت پیشگیری از اقدامات مجرمانه در جامعه، لذا بیان می دارند که مجازات بدنی این هدف را برآورده می سازد.

اصل اول که مورد ادعای این گروه قرار می گیرد ، کاملا مورد قبول است و شاید بتوان گفت :

این هدف مهمترین ابزار جهت مشروعیت بخشید‌ن به مجازات می باشد. چرا که بیان می دارد هدف حقوق جزا از اجرای مجازات فقط انتقام گرفتن نیست ، بلکه هدفی والاتر در اجزای مجازات وجود دارد و آن سرکوب کردن مجرمین بالقوه و ریشه کن کردن جرم در جامعه می باشد. اما این که مجازات بدنی در این زمینه موفق عمل کرده است یا خیر ، بحثی است که موافقان و مخالفان بسیاری دارد.

مخالفان اجرای مجازات بدنی

منتقدان مجازات بدنی نگرشی دیگر به این نوع مجازات دارند و آن را فاقد هر نوع اثربخشی مطلوب می دانند. تمامی پیامدهای مثبت که توسط طرفداران این مجازات مطرح می شود، توسط منتقدین رد می گردد. لذا لازم است نظرات دو طرف را در کنار هم قرار دهیم.

تردید در بازدارنگی

هدف ارعاب که در دوران کهن حاکم بوده است بازدارندگی جرم می باشد. تجارب به خوبی اثبات کرده است که شکنجه‌هاي وحشتناك و قساوت و بی‌رحمی کیفری که برای ترساندن بزهکاران و ممانعت دیگر افراد از سقوط در این ورطه انجام می شد. هیچ گاه نتوانسته است که میزان جرم و جنایت را در جامعه کاهش دهد.

تکرار جرم

طرفداران مجازات بدنی بر این باورند که اجراي مجازات های بدنی مانعی بر تکرار مجدد جرم است. ولی مخالفان معتقدند که مجازات های بدنی میزان مجرمیت را پایین نمی آورد و مانع تکرار جرم نمی شود.

اگر فقط واقعه ی جرم را به عنوان معیار براي مجازات چه از نظر شکل و چه از نظر میزان در نظر بگیریم. مرتکب و شرایط مختلف اجتماعی، اقتصادی، سیاسی و .. به فراموشی سپرده می شوند.

انکار نقش تربیتی

یکی از اهداف اصلی هر شکل از مجازات اصلاح و تربیت است. لذا این نیز مورد تردید است که آیا کیفرهاي بدنی ، نقش تربیتی دارند؟ شاید مجازات سنگین بدنی به دلیل ایجاد رعب و وحشت در بزهکار نوعی ترس از تکرار مجدد جرم ایجاد نماید ، اما در چنین مواردي ارعاب مطرح است نه اصلاح. اصلاح زمانی اتفاق می افتد که تغییر در روحیه ، تشخیص بد بودن جرم و تصمیم قطعی برای تغییر رفتار مجرمانه گرفت شود.

حامد امیری وکیل خبره در اصفهان ، با بیش از صدها پرونده ی موفق، وکالت شما را در انواع دعاوی کیفری و حقوقی می پذیرد. در صورت مواجهه با هر نوع مشکل حقوقی می توانید از طریق آنلاین یا تلفنی مشاوره های لازم را دریافت نمایید.

در صورت نیاز به مراجعه ی حضوری با تعیین وقت قبلی در خدمت شما خواهیم بود. لازم به ذکر است، ابتدا مشکل مراجعین مورد بررسی کامل قرار می گیرد و در صورتی که امکان انجام وکالت وجود نداشته باشد از گرفتن پرونده صرف نظر می کنیم. لذا هیچ گونه نگرانی در خصوص اتلاف وقت و هزینه ی خود نداشته باشید.

مدیر سایت

نویسنده وکیل: حامد امیری یکی از بهترین وکیل در اصفهان، با بیش از یک دهه سابقه درخشان در پرونده‌های متعدد و اخذ آراء موفق آماده ارائه کلیه خدمات حقوقی اعم از مشاوره‌های تخصصی، قبول وکالت، نگارش حقوقی و تنظیم قراردادها در تمامی موارد دعاوی حقوقی، امور کیفری، دعاوی خانواده، امور تعزیرات، اداره کار به هموطنان گرامی میباشد.

1 نظر

  • SSSss
    22 ژوئن, 2021 در 10:57 ق.ظ

    به نظرم این نوع مجازات اصلا درست نیست و فقط در کشورهای جهان سوم دیده میشه اصلا برای همینه که کل دنیا نظرشون درباره ما ایرانیا منفیه چون ما حتی به خودمونم فمر نمی کنیم چه برسه بقیه

پیام بگذارید