وکیل حقوقی در اصفهان: مشاوره با وکیل حامد امیری > مقالات حقوقی  > وکیل ضرب و جرح در اصفهان: مجازات ضرب و جرح در قانون مجازات اسلامی

وکیل ضرب و جرح در اصفهان: مجازات ضرب و جرح در قانون مجازات اسلامی

مجازات ضرب وجرح در قانون مجازات اسلامی

طبق تعریف وکیل ضرب و جرح در اصفهان ، واژه ضرب یعنی صدماتی که بدون ایجاد شکستگی و یا خونریزی در بدن صورت بگیرند. از آثار این صدمات می توان به علائمی مثل کبودی یا سیاه شدن، کوفتگی. سرخی

ضرب و جرح یعنی چه ؟

واژه جرح یعنی صدماتی که باعث پارگی و یا از‌ هم‌گسیختگی اعضا و بافت ‌های بدن فرد شود. معمولا جرح برخلاف ضرب با خونریزی توام است. که می توان به نمونه هایی مثل پارگی پوست. فرد یا خراشیدگی، شکست استخوان ها و حتی نقص یا قطع عضو در فرد اشار کرد. برای ضرب وجرح در قانون مجازات‌ هایی لحاظ که ما در اینجا آن ها را بررسی می کنیم.

ضرباتی که منتهی به جراحت می شوند

طبق تجربیات وکیل ضرب و جرح از جمله جرایم شایع در بین جرایم، ضرب و جرح می باشد. این جرایم می توانند تعداد بسیاری از پرونده ‌های قضایی را دربر بگیرند. اصطلاح ضرب و شتم اصطلاحی است که بیشتر افراد این اصطلاح را برای این جرم استفاده می کنند.

ولی نکته ای که باید به آن توجه داشت این است که ممکن است بعضی افراد به غلط اصطلاح ضرب و شتم را استفاده نمایند. به طور کلی معنای کلمه شتم (دشنام دادن) می باشد. و زیر مجموعه جرایم دیگری چون توهین است. به این ترتیب، اصطلاح درست «ضرب و جرح» می باشد، و «ضرب و شتم» درست نمی باشد.

با توجه به گفته بالا، واژه «جرح» صدماتی مانند پارگی یا خراشیدگی اعضاء و بافت‌های بدن، شکستن استخوان و نقص یا قطع عضو می باشند. این جرم در واقع جزء گروه «جنایات بر اعضا» قرار گرفته است.

«جنایت بر عضو» شامل هر گونه آسیبی می باشد که کمتر از قتل باشد، این آسیب ها می توانند شامل قطع عضو، جرح و آسیب بر منافع باشد.

اگر این آسیب های عضوی به شکل عمدی صورت گیرند و قربانی جرم یا ولیّ او با توجه به وجود شرایط دیگر مقرر در قانون تقاضای قصاص کند، قصاص انجام می پذیرد در غیر این صورت، دیه و تعزیر مطابق قانون، اعمال خواهد شد.

وکیل ضرب و جرح در اصفهان-مجازات ضرب وجرح در قانون مجازات اسلامی
مجازات ضرب وجرح در قانون مجازات اسلامی

شرایط قصاص

بر اساس وکیل ضرب و جرح اصفهان برای اعمال قصاص به منظور وقوع جرم وارد. به وجود شرایط عمومی قصاص و همچنین شرایط اختصاصی قصاص عضو لازم می باشد. در مواد ۳۰۱ به بعد قانون مجازات اسلامی مصوب ۱۳۹۲، شرایط عمومی قصاص بیان شد است.

البته زمانی حکم قصاص صادر می‌شود. که فردی که مرتکب جرح شد است، پدر یا از اجداد پدری فرد قربانی جرم، نباشد. نکته دیگر این است که، این جرم باید از عمد باشد تا محکوم و مجازات قصاص برای آن صادر شود. در ماده ۲۹۰ قانون مجازات اسلامی، شرایط جنایت عمدی بیان شد است.

شرایط اختصاصی قصاص عضو

  1. محل عضو مورد قصاص با مورد جنایت باید یکسان باشد
  2. باید قصاص با مقدار جنایت مرتکب یکی و مساوی باشد
  3. ترس از صدمه زدن به عضو دیگر بدن وجود نداشت باشد
  4. ترس از قصاص عضو سالم بدن در برابر عضو ناسالم وجود نداشته باشد
  5. انجام قصاص عضو اصلی بدن در برابر عضو غیر اصلی بدن وجود نداشته باشد
  6. و انجام قصاص عضو کامل در برابر عضو ناقص نباشد

زمانی که هر کدام از شرایط عمومی و اختصاصی برای قصاص نباشد، کسی که جرم را مرتکب محکوم به پرداخت دیه خواهد شد. پس، زمانی دیه را پرداخت می کنند که جنایت روی اعضاء بدن غیر عمدی باشد، جنایت عمدی که فاقد قصاص است و یا امکان اعمال قصاص در آن وجود نداشته باشد. طبق مواد ۵۵۸ به بعد قانون مجازات اسلامی قواعد عمومی دیه اعضا بیان است.

ضربات فاقد جراحت

با تعریفی که وکیل ضرب و جرح اصفهان از واژه ضرب دارد می توان گفت ضرب یعنی صدماتی که بدون ایجاد شکستگی و یا خونریزی در بدن صورت بگیرند.

از آثار این صدمات می توان به علائمی مثل کبودی یا سیاه شدن، کوفتگی، سرخی و حتی پیچ خوردن اشاره نمود. برای هر کدام از این موارد ذکر شده دیه‌ای در نظر گرفته شده است که ضارب موظف است آن را به فرد مضروب یا قربانی جرم پرداخت کند. صدماتی که باعث می شوند رنگ پوست تغییر کنند، دارای دیه هستند که در قانون مجازات اسلامی شرح داده است:

سیاهی پوست صورت، شش ‌هزارم؛
کبودی پوست صورت، سه‌ هزارم؛
سرخ شدن پوست صورت، یک ‌و نیم ‌هزارم دیه کامل
تغییر رنگ پوست در سایر اعضا بدن، حسب مورد، نصف مقادیری که در بالا ذکر شد.

مجازات تعزیری برای جرم ضرب و جرح

هر شخصی به طور عمد به شخص دیگری جرح یا ضربی انجام دهد و باعث نقص عضو، شکستن، منجر به از کار افتادگی عضوی گردد که این نقص یا فقدان برای همیشه با فرد همراه باشد، نقص هر کدام از حواس و یا زوال عقل شود، و همچنین در مواقع ای که امکان اعمال قصاص وجود نداشته باشد، زمانی که کار آن شخص باعث اخلال در نظم و امنیت در جامعه یا مرتکب رعب و وحشت شود، این شخص مرتکب جرم محکوم به ۲ تا ۵ سال حبس خواهد شد.

و در صورت درخواست فرد قربانی، مرتکب جرم موظف است که دیه را به او پرداخت نماید. زمانی هم هست که قاضی برای جرم ضرب و جرح ، فرد را نه تنها به دیه بلکه به تعریز محکوم می کند. علت این امر ان است که فرد مرتکب در نظم و امنیت جامعه اختلال به وجود آورده است.

موارد دیگر این است که فرد مرتکب به جرم ضرب و جرح، علاوه بر دیه، به تعزیر نیز محکوم می شود. این موارد در صورتی است که جرح وارده به ضایعات بالا منجر نشود.

در این شرایط، فرد مرتکب به جرم به ۳ ماه تا یک سال حبس محکوم می شود. همچنین، هر زمانی که چند نفر با همدیگر منازعه ای را شروع کنند، در شرایطی که این منازعه ‌جمعی به ضرب و جرح منجر شود، امکان دارد که هر کدام از افراد شرکت‌کننده در نزاع را، به ۳ ماه تا یک سال حبس محکوم خواهند شد.

وکیل ضرب و جرح

اگر هر کدام از این موارد برای شما اتفاق افتاد، شما به بهترین وکیل اصفهان در این زمینه نیاز دارید. برای پیگیری این نزاع ها و موارد ضرب و جرح، لازم است با یک وکیل ضرب و جرح در اصفهان با دانش و سابقه بالا مشورت کنید.

حامد امیری وکیل پایه یک ، شما را در مشکلات قانونی و حقوقی و همچنین جرایم یاری می رساند. جهت اخذ نوبت مشاوره حضوری یا غیر حضوری می توانید از طریق

اقدام نمایید.

کاربر گرامی

نویسنده وکیل: حامد امیری یکی از بهترین وکیل در اصفهان، با بیش از یک دهه سابقه درخشان در پرونده‌های متعدد و اخذ آراء موفق آماده ارائه کلیه خدمات حقوقی اعم از مشاوره‌های تخصصی، قبول وکالت، نگارش حقوقی و تنظیم قراردادها در تمامی موارد دعاوی حقوقی، امور کیفری، دعاوی خانواده، امور تعزیرات، اداره کار به هموطنان گرامی میباشد.

10 نظرات

  • راضیه
    19 خرداد, 1400 در 3:42 بعد از ظهر

    با سلام من خانمی هستم 34 ساله و 14 ساله که ازدواج کردم و همسرم مدام من رو مورد ضرب و جرح قرار میده…یکبار برای طلاق اقدام کردم و مدارک پزشک قانونی هم گرفتم ولی بعدا اشتی کردیم، الان بازهم همون رفتارهاشو ادامه میده منم گفتم طلاق توافقی بگیریم ولی قبول نکرده.
    ایا می تونم با همون مدارک قبلی مبنی بر ضرب و جرح طلاقم رو بگیرم؟ اگر رضایت ندادن هم می تونم طلاقمو بگیرم؟

  • مدیر سایت
    18 خرداد, 1400 در 9:02 قبل از ظهر

    سلام دوست عزیز چنین موردی نیاز به بررسی دقیق تر داره که در این باره باید با جناب وکیل صحب کنید.

  • مریم متحدی
    6 خرداد, 1400 در 11:58 قبل از ظهر

    سلام خسته نباشید من با خواهرشوهرم دعوام شده و ایشون بنده رو مورد ضرب و شتم قرار دادند و من به پزشکی قانونی رفتم
    در ناحیه گردن و بازها و ران پا دچار کبودی و درد هست که نوشته شده توی نامه پزشک قانونی الان باید به کجا مراجعه کنم برای دریافت دیه ؟ ممنون میم راهنمایی کنید

  • راحله
    29 اردیبهشت, 1400 در 12:56 بعد از ظهر

    سلام نامادری ما خیلی بد دهنی میکنه و مارو کتک میزنه موهامو میکشه و آزار و اذیت میکنه ولی از کتک هاش آثاری نمیمونه، توهین هم میکنه میشه ازش شکایت کنیم؟

  • مریم متحدی
    26 اردیبهشت, 1400 در 10:50 قبل از ظهر

    سلام پسر من 10سالشه که دیروز با دوستش توی کوچه دعواشون شد و سر دوستش میشکنه بعد پدر دوستش اومده پسر منو ضرب و شتم شدید کرده طوری که سرش شکسته کتفش آسیب دیده و دستش و ساق پاش آسیب دیده جرم همسایه چی محسوب میشه شکایت کنم؟

  • کاظم جوان
    20 اردیبهشت, 1400 در 3:35 بعد از ظهر

    سلام و احترام
    من با یه نفر درگیر شدم و اون منو مورد ضرب و جرح شدید قرار داد طوری که بینی من ضربه بدی دید روز حادثه چون عید بود رادیولوژی و عکسبرداری تعطیل بود و نشد عکس بگیریم بعد از تعطیلات که رفتم عکس رو بردم پزشک قانونی گفته علائمی برای ارتباط شکستگی و حادثه اتفاق افتاده مشاهده نمیشه! دادگاه هم فرد ضارب رو محکوم کرده ولی با دیه کمتر از ضربه ای که من خوردم. راهی هست بتونم حقمو ثابت کنم و پزشک قانونی را قانع کنم؟ خیلی ممنون از شما

پیام بگذارید