وکیل حقوقی در اصفهان: مشاوره با وکیل حامد امیری > مقالات حقوقی  > شکایت کیفری! مدارک لازم برای تنظیم شکایت کیفری! وکیل امیری

شکایت کیفری! مدارک لازم برای تنظیم شکایت کیفری! وکیل امیری

دعاوی کیفری

آیا شکایت از فرد زیر ۱۸ سال امکان پذیر هست؟

شکایت کیفری به گفته وکیل کیفری در اصفهان اولین قدم برای رسیدگی و مطرح نمودن یک دعوای کیفری است. این شکایت زمانی مطرح می شود که کسی در مرجع قضایی صالح ادعا می کند فردی جرمی مرتکب شده و وقوع جرم موجب ورود ضرر به او شده است و اینک با شرح شکایت کیفری خواستار آن است که ضررش جبران گشته و فرد مجازات گردد. اما ممکن است این سوال ایجاد شود که چه اعمالی جرم محسوب می شود؟

به گفته حامد امیری وکیل کیفری جرم در ماده 2 قانون مجازات اسلامی تعریف شده است، به موجب این ماده :«هر رفتاری اعم از فعل یا ترک فعل که در قانون برای آن مجازات تعیین شده است جرم محسوب می شود.»

پس می توان چنین گفت که زمانی که فردی یکی از اعمالی را که به موجب قانون جرم شناخته شده است انجام دهد و بر اثر ارتکاب آن عمل به دیگری ضرروی وارد آمده، وی می تواند از عمل او در مرجع قضایی صالح شکایت کند تا متخلف به مجازات خود برسد.

دادسرا محلی است که افراد باید شکایت‌های کیفری خود را در آن مطرح کنند و لازم است که این شکایت خطاب به دادستان مطرح گردد.

شخص شاکی در زمان طرح شکایت کیفری خود باید آن را خطاب به دادستان تنظیم کند و مشخصات کامل و آدرس فردی که از شاکی است را درج کند و علاوه بر آن عنوان شکایت خود را نیز قید و مدارک و اسنادی که ثابت کننده‌ی ادعایش را نیز پیوست نماید.

مراحل رسیدگی به شکایت کیفری

به گفته حامد امیری بهترین وکیل کیفری اصفهان، برای آن که رسیدگی قضایی نسبت به یک دعوای کیفری آغاز گردد لازم است چند مرحله طی شود که این مراحل از قرار زیر است:

• مطرح کردن شکایت و آغاز تحقیقات
• رسیدگی نخستین در دادگاه بدوی
• رسیدگی تجدید نظری
• تنظیم نمودن شکوائیه و اقامه دعوی کیفری

زمانی که یک شکایت در دادسرا مطرح می گردد، دادسرا تحقیقات مقدماتی اولیه را درباره وقوع آن جرم شروع می کند تا ادله و مدارک مناسب برای اثبات جرم پیدا کند.

پس از آن که مدارک لازم را جمع آوری نمود و متهم را مجرم شناخت قرار مجرمیت او را صادر کرده و پرونده را به دادگاه کیفری ارسال می کند. حال چنانچه شخص مجرم دلایل و مدارکی ارائه دهد که اثبات کننده بی گناهی او باشد حکم برائت او صادر خواهد شد.

شرایط تنظیم شکوائیه در زمان اقامه دعوی کیفری

زمانی که شاکی می خواهد شکواییه تنظیم کند باید شرایطی وجود داشته باشد که این شرایط به ترتیب زیر است:

1. داشتن اهلیت

در جرایم خصوصی که رسیدگی به آن منوط به شکایت از سوی شخص شاکی است، شخص شاگی باید اهلیت داشته باشد. پس کسی که اقدام به تنظیم شکایت نامه می کند باید حداقل 18 سال تمام شمسی داشته باشد و افرادی که زیر این سن هستند، ولی یا قیم آنها باید شکایت نامه تنظیم کند.

2. شکایت شاکی

همانطور که در فوق نیز بیان کردیم جرایم خصوصی تنها زمانی قابل پیگیری و رسیدگی هستند که شخص زیان دیده اقدام به شکایت کند، پس شرط لازمه برای شکایت از این جرایم این است که شاکی شکواییه تنظیم نماید.

3. اعلام و اخبار ضابطين دادگستری

چنانچه ضابطین دادگستری خود شاهد وقوع جرمی غیر قابل گذشت باشند با اعلام از سوی آنها دادگاه اقدام به رسیدگی و پیگیری آن جرم می کند. نکته‌ای که باید عنوان شود این است که مأموران نیروی انتظامی یکی از ضابطین دادگستری محسوب می شوند.

4. اظهار و اقرار متهم
5. جرایم مشهود
6. شکوائیه کيفری

نکته‌ای که در تنظیم شکایت حقوقی باید به آن توجه داشت این است که شکایت کیفری را بر روی هر برگه‌ای می توان تنظیم نمود و فرم چاپی مخصوی برای این کار وجود ندارد.

تفاوت میان شکایت کیفری با دادخواست حقوقی چیست؟

تفاوت میان شکایت کیفری با دادخواست حقوقی چیست؟ از سوالاتی است که برای همه وجود دارد و بسیاری تفاوت میان این دو را نمی دانند.

با عنایت به گفته‌های وکیل کیفری در اصفهان، در مقام پاسخ به این سوال بهتر است تفاوت‌هایی که میان این دو وجود دارد را بیان کنیم. این تفاوت ها از قرار زیر است:

• شکایت کیفری زمانی مطرح می شود که فردی مرتکب جرمی شده و با آن جرم به دیگری زیانی وارد کرده است، فرد زیان دیده می تواند از وی شکایت کرده و در صورت اثبات دادگاه مجرم را مجازات خواهد کرد. اما در دعاوی حقوقی شخصی که زیان وارد کرده است مجازات نمی شود و صرفا شخص محکوم به جبران خسارت زیان دیده می شود.

• شکایت کیفری را به گفته وکیل اصفهان بر روی هر برگه‌ای می توان تنظیم کرد و آن را مرجع صالح قضایی تحویل دارد اما دادخواست حقوقی ضروری است که بر روی فرم های چاپی مشخص تنظیم گردیده و به مرجع صالح تحویل داده شود. در غیر این صورت فاقد اعتبار است.

• زمانی که شخص شاکی اقدام به تنظیم شکایت نامه کیفری می کند این شکایت خود را باید در ابتدا به دادسرا تحویل دهد و پس از آن که دادسرا تحقیقات اولیه را انجام داد و مدارکی برای وقوع جرم یافت، پرونده را به دادگاه کیفری صالح ارسال می کند، در حالی که دادخواست حقوقی در همان ابتدا به دادگاه صالح تحویل داده می شود.

• هزینه دادرسی در دعاوی حقوقی بر اساس نوع دعوا که مالی باشد یا غیر مالی متغیر است، با این وجود در دعاوی کیفری تنها لازم است که شخص شاکی تمبری به ارزش 2 هزار تومان باطل کند.

• روند رسیدگی به برخی از شکایت های کیفری به این شکل است که حتی اگر شاکی شکایت خود را پس بگیرد، دادگاه باز هم رسیدگی به پرونده و پیگیری آن را ادامه می دهد مثلا در جرایمی مثل رشوه، قتل، زنا و جرایم دیگری که علاوه بر جنبه خصوصی دارای جنبه عمومی نیز هستند. اما در دعاوی حقوقی چنین قاعده‌ای وجود ندارد و به محض آن که خواهان دعوای خود را پس بگیرد، رسیدگی متوقف خواهد شد.

• از دیگر تفاوت‌هایی که میان شکایت کیفری با دادخواست حقوقی وجود دارد این است که در شکواییه شخصی که اقدام به تنظیم شکایت نامه می کند شاکی، شخصی که از او شکایت می شود متشاکی یا مشتکی عنه یا متهم نامیده می شود و موضوع شکایت نیز اتهام نام دارد.

اما در دادخواست حقوقی به فردی که دعوای حقوقی را مطرح کرده است خواهان، و به طرف مقابل خوانده گفته می شود. موضوع شکایت در دعاوی حقوقی نیز خواسته نام دارد.

• در دعاوی کیفری زمانی که بخواهند شخص متهم را در دادگاه حاضر کنند برای او برگه‌ای به نام احضاریه ارسال می شود اما در دعاوی حقوقی برای دعوت خوانده برای حضور در دادگاه، اخطاریه ابلاغ می شود.

• از دیگر تفاوت های شکایت کیفری با دعاوی حقوقی می توان به این مورد اشاره کرد که در شکایت کیفری چنانچه متهم توجهی به احضاریه نکند و در دادگاه حضور نیابد حکم جلب او صادر شده و به دادگاه منتقل می شود.

حال آن که در دادخواست حقوقی چنانچه خوانده در جلسه رسیدگی دادگاه حضور نیابد، دادگاه بدون توجه به حضور او حکم صادر می کند.

از مهم ترین شکایت های کیفری می توان به موارد زیر اشاره کرد:

زنا، لواط، قذف، سرقت، قتل، جعل، ضرب و جرح ، نشر اکاذیب ، سوء استفاده از سند مجعول، غصب عناوین و مشاغل، تخریب، ارتشاء، ربا، کلاهبرداری، توهین، ایجاد مزاحمت برای بانوان، قدرت نمائی با سلاح سرد، آدم ربائی، سقط جنین، رابطه نامشروع، ترک انفاق، تدلیس در ازدواج، مزاحمت تلفنی، شهادت کذب، تهدید، خیانت در امانت، احراق، افتراء، ایراد صدمه بدنی غیر عمدی، تصادف منتهی به فوت، تصرف عدوانی، جرائم رایانه ای، فروش مال غیر، انتقال منافع ملک غیر، معامله معارض، تغییرکاربری اراضی کشاورزی، ورود به عنف، جرائم مواد مخدر، اخاذی، صدورچک بلامحل، حادثه حین کار، قصورپزشکی.

چرا مراجعه به وکیل کیفری در شکایت های کیفری اهمیت دارد؟

شاید بتوان این چنین گفت که دعاوی کیفری اهمیت بیشتری نسبت به دعاوی حقوقی دارند و این اهمیت بیشتر احتمالا به این خاطر است که جرایم معمولا در ارتباط با جان، مال و یا آبروی انسان است و فرد شاکی برای آن که این حقوق او به خطر افتاده است اقدام به طرح شکایت می کند تا به این طریق بتواند حقوقی که از او ضایع شده است را باز ستاند و خسارات وارد شده را دریافت کند.

افراد می توانند با اعطای وکالت به حامد امیری بهترین وکیل کیفری در اصفهان، شکایت کیفری خود را به او بسپارند تا به این طریق از درست پیش رفتن امور توسط وی اطمینان داشته باشند.

از مطالبی که در این مقاله بیان شد می توان چنین نتیجه گرفت که شکایت کیفری نخستین قدم برای آن است که افراد بتوانند حقوق ضایع شده خود را بازستانند. شخص با تنظیم شکایت کیفری شخصی را متهم می کند و دادسرا نیز پس از دریافت شکایت نامه تحقیقات اولیه و مقدماتی خود را شروع می کند و پس از آن که مدارکی دال بر مجرمیت متهم پیدا کرد پرونده را به دادگاه کیفری می فرستد.

مدیر سایت

نویسنده وکیل: حامد امیری یکی از بهترین وکیل در اصفهان، با بیش از یک دهه سابقه درخشان در پرونده‌های متعدد و اخذ آراء موفق آماده ارائه کلیه خدمات حقوقی اعم از مشاوره‌های تخصصی، قبول وکالت، نگارش حقوقی و تنظیم قراردادها در تمامی موارد دعاوی حقوقی، امور کیفری، دعاوی خانواده، امور تعزیرات، اداره کار به هموطنان گرامی میباشد.

بدون نظر

پیام بگذارید