ارث و میراث چگونه تقسیم میشود ؟

مراحل تقسیم ارث

موضوع ارث و میراث یکی از مسائل حقوقی است که تقریبا همه افراد با آن سر و کار دارند. همانطور که می‌دانیم در دین مبین اسلام و در کتاب آسمانی ما قرآن، تمام روش‌های زندگی انسان و همه مسائلی که ممکن است در رابطه با آن به مشکلی بر بخورد، بدون هیچ کم و کاستی توضیح داده شده است.

وفق توضیحات وکیل ارث در اصفهان موضوع ارث و میراث نیز از این قاعده مستثنا نبوده و خداوند به دلیل اهمیت این موضوع که در واقع نوعی حق الناس محسوب می شود مسئولیت تقسیم و قوانین آن را خودش بر عهده گرفته است.

از آنجا که کشور ما کشوری اسلامی است، راه‌های مواجهه با این مورد را بر اساس دستورات خداوند تنظیم و تعیین شده است. ارث و میراث در واقع شامل اموالی است که بعد از مرگ شخص به افراد نزدیک او منتقل می‌شود البته حقوق ارث نحوه تنظیم و تقسیم اموال در کشورهای مختلف متفاوت بوده و حتی در جوامع مختلف در طی گذشته سالها ممکن است این قوانین تغییر کرده باشد.

قوانین ارث و میراث

شرایط ارث

از شرط های ارث می توان به فوت کردن کسی که میخواهد مال خود را به نزدیکان خود به عنوان ارث بدهد، حضور و زنده بودن افرادی که می‌خواهند مالی را به ارث ببرند و همچنین وجود داشتن مالی برای ارث اشاره کرد.

آنچه بايد درباره ارث و ميراث بدانيد

 

به طور کلی منظور از بیان کردن شرایط ارث برای این است که ببینیم آیا ارث شامل حال افراد می شود یا خیر‌. در صورتی که یکی از موانع ارث وجود داشته باشد شخص از ارث محروم خواهد شد. در ادامه به برخی از موانع ارث خواهیم پرداخت.

موانع ارث

بر اساس قوانین اسلامی اگر مورث یا همان شخصی که فوت شده است کافر بوده باشد، در صورتیکه یکی از وراث مسلمان باشد میتوانند از او ارث ببرد. در صورتی که مورث مسلمان باشد و شخصی از وراث کافر باشد مانع از ارث بردن میشود. لذا کافر از مسلمان ارث نمی‌برد، اما مسلمان از کافر ارث می‌برد.

در صورتی که قتل عمدی صورت گرفته باشد و این مورد توسط دادگاه تعیین شده باشد، قاتل از مقتول ارث نخواهد برد. اگر شخصی مورد لعان قرار گرفته باشد یعنی اگر پدرش به‌ مادرش تهمت زنا زند و فرزندش را حاصل زنا بداند .در این صورت بین پدر و مادر صیغه لعآن خوانده شده و زن و شوهر نسبت به یکدیگر حرام ابدی خواهند شد.

در این شرایط فرزندشان که به خاطر او لعان واقع شده از پدرش ارث نمی برد و پدر نیز ارثی از فرزند نخواهد برد. بعد از اینکه مشخص شود چه کسانی از شخص مورث ارث می برند و چه کسانی ارث نمی برند، نوبت به نحوه تقسیم ارث و شرایط و عوامل موثر بر آن می رسد.

نحوه تقسیم ارث و قوانین و عوامل حاکم بر آن

برای اینکه ارثی به شخصی برسد یا بر اصل نسبی یا بر اصل سببی است. افرادی که بر اصل نسب ارث می برند شامل پدر و مادر، فرزند، فرزند فرزند، اجداد و برادر و خواهر و فرزند آنها عموهاو عمه ها و خاله ها دایی ها و فرزندان آنها می‌شوند.

بر اساس ترتیبی که نوشته شده است وارثین بعدی در صورتی ارث می‌برند که از وارثین قبلی کسی وجود نداشته باشد.
همچنین از دیگر اشخاصی که می‌توان در زمره ی وراث سببی نام برد، هریک از زوجین است که در صورت فوت دیگری زنده باشد.
هر یک از گروه هایی که در بالا نام برده شد، بر اساس مواد و قانون اسلامی تحت شرایط مختلف یک مقدار معین را به ارث خواهند برد. در قسمت زیر به توضیح چند نکته کاربردی در زمینه ارث می پردازیم.

اگر شوهری زن خود را به صورت معمول طلاق داده باشد و در زمان عده شوهر فوت کند همسر او از او ارث میبرد. تا زمانی که شخص فوت شده در زمان حیات خودش اعلام نکرده باشد که شخصی از ورثه از ارث بردن محروم است تمامی ورثه ارث خواهند برد.
بعد از مرگ شوهر اگر همسر او در زمان حیات مبلغی تحت عنوان مهریه خودش دریافت نکرده باشد جزو بدهی های مرده محسوب شده و باید به او پرداخت شود. علاوه بر مهریه همسر از مال شوهر خودش نیز ارث خواهد برد که شرایط آن متفاوت است.

حقوق ارث و میراث

در زمینه ارث و میراث به طور معمول شرایط و حقوق خاصی وجود دارد به طوری که در برخی از مواقع تعداد کسانی که ارث خواهند برد به قدری زیاد هستند که به هر کدامشان مقدار بسیار ناچیزی ارث می رسد.

در برخی از موارد به دلیل تعداد کم افراد مقداری که ارث می برند به قدری زیاد خواهد بود که زندگی هر کدامشان زیر و رو می شود . در این میان تعداد مرحومینی که بعد از مرگشان هیچ وارثی ندارند انگشت شمار بوده و در نهایت اموالشان به نفع دولت ضبط خواهد شد.

ممکن است افرادی وجود داشته باشند که بخواهند خودشان ارث بیشتری برده یا کس دیگری را برای اینکه ارثی دریافت نکند به نحوی غیر قانونی کنار بزنند اما قوانین و حقوق ارث به گونه ای است که هیچ یک از افراد توانایی حذف کردن شخص دیگری را نخواهند داشت و همه افراد طبق قانون اسلامی از ارث برخوردار می گردند.
در این میان ممکن است اتفاقاتی بیفتد که باعث شود حق و حقوق کسی ضایع شود و یا نادیده گرفته شود که در این صورت راهکارهایی وجود دارد .

برای مثال در برخی از خانواده‌ها افراد برای این که سهم بیشتری از ارث ببرند تلاش می‌کنند تا افراد دیگر را به طوری حذف کنند. این مورد در خانواده هایی که پسر و دختر وجود دارند بیشتر دیده می شود. چرا که برادر ها سعی می کنند تا خواهر را از دریافت ارث منصرف کرده یا به نوعی او را نادیده می گیرند.

در این موارد خواهر یا همان دختر مورث می تواند با تنظیم شکایت علیه برادران خود اقدام کرده و اثبات کند که وارث پدر او نیز است و شواهدی واقعی و علنی را مبنی بر اینکه برادرانش قصد کنار زدن او را داشتند به دادگاه ارائه کند.

در برخی خانواده‌ها نیز فرزندان با نادیده گرفتن حقوق مادر، اقدام به تقسیم ارث می کنند و به اینکه مادر از پدرشان مهریه اش را طلب دارد توجهی نمی کنند. در این موارد نیزمادر می‌تواند با مراجعه به دادگاه و تنظیم شکایتی مبنی بر اینکه مهریه اش را طلب دارد اقدام به دریافت مهریه خود کند.

در برخی موارد موارد نیز برای مثال مالی که باید به ارث برسد یک ملک مسکونی است، ولی به دلایلی مانند اینکه افرادی مثل خواهر یا برادر مجرد یا همچنین مادر در آن زندگی می کنند و اجازه فروش آن را نمی دهند، به مشکل بر میخورند.

این کار از سوی مادر و فرزندان از طرف دادگاه و قانون قابل قبول نبوده و هیچ یک از افراد خانواده نمی توانند مانع از تقسیم ارث شوند‌. در این صورت بقیه وراث میتوانند با هم متحد شده و برای احقاق حق خودشان اقدام کنند.

از آنجا که مورد حقوقی ارث و میراث دارای قوانین و شرایطی خاص است و اکثر افراد از آن مطلع نیستند، بهتر است در این موارد از وکیل ارث در اصفهان یا هر شهر دیگری کمک گرفت. موارد حقوقی خود را با ما در میان بگذارید و از مشاوره با یک وکیل خوب بهره مند شوید. دفتر وکالت حامد امیری، آماده ارائه خدمات مشاوره و وکالت برای شما عزیزان می باشد.

کاربر گرامی

نویسنده وکیل: حامد امیری یکی از بهترین وکیل در اصفهان، با بیش از یک دهه سابقه درخشان در پرونده‌های متعدد و اخذ آراء موفق آماده ارائه کلیه خدمات حقوقی اعم از مشاوره‌های تخصصی، قبول وکالت، نگارش حقوقی و تنظیم قراردادها در تمامی موارد دعاوی حقوقی، امور کیفری، دعاوی خانواده، امور تعزیرات، اداره کار به هموطنان گرامی میباشد.

بدون نظر

پیام بگذارید