وکیل حقوقی در اصفهان: مشاوره با وکیل حامد امیری > مقالات حقوقی  > دعاوی حقوقی چیست؟ تنظیم دادخواست حقوقی به چه صورت هست؟

دعاوی حقوقی چیست؟ تنظیم دادخواست حقوقی به چه صورت هست؟

دعاوی حقوقی

دعاوی حقوقی چیست؟ از دیرباز تا کنون یکی از پرحجم‌ترین دعاوی بوده است. که از سوی افراد مطرح شد است و مسائلی که در این حوزه قرار می گیرد به قدری گسترد است

که هر کس در زندگی خود حداقل یکبار با مسئله حقوقی مواجه شد و ناچارا به یکی از دادگاه‌های حقوقی مراجعه نمود است.

نکته‌ای که بارز و مبرهن است این است که افراد در هنگام مواجهه با دعاوی حقوقی خود بهتر است. که با یه وکیل و مشاور حقوقی مشورت کنند تا وی بر اساس دانش و تجربه‌ای که در این زمینه دارد او را راهنمایی کند.

مشاوره وکیل قانون مدنی در اصفهان:

اگر کسی بدون مراجعه به وکیل و اخذ مشاوره خود اقدام به حل مسائل حقوقی‌اش کند، به احتمال زیاد با شکست مواجه می شود. زیرا برای بررسی مشکلات حقوقی نیازمند فردی است که در آن زمینه تخصص داشته باشد.

پس استفاده کردن از یک وکیل زمان روبرویی با مشکلات و دعاوی حقوقی موجب می شود تا صدمات مالی و حتی روحی کمتری به شخص وارد شود و یا آن که به کل از ورود این صدمات جلوگیری کند.

دعاوی در یک تقسیم ‌بندی به دعاوی حقوقی و دعاوی کیفری قابل تقسیم هستند. زمانی که می گوییم دعوای حقوقی منظور دعاوی است که از اختلاف میان مردم و اشخاص اعم از حقیقی یا حقوقی ایجاد شد است.

دعاوی حقوقی چیست؟

دعاوی حقوقی چیست؟ همانطور که گفتیم دعوای حقوقی به دعوایی میگویند. که با حقوق خصوصی افراد جامعه در ارتباط بوده و به عبارت دیگر دعوی حقوقی مطرح می شود. تا خسارت که ناشی از نقض حقوق فرد بوده جبران گردد.

حقوق خصوصی افراد که در قانون مدنی به آن اشاره است. به دو دسته کلی اموال و اشخاص تقسیم می شود که حقوق اموال شامل خرید، فروش، اجاره، رهن و … می شود و حقوق اشخاص نیز مسائلی همچون تابعیت، ازدواج، طلاق، حضانت و غیره را در بر می گیرد.

زمانی که حق شخصی در یکی از این موارد نام برده نقض شود. به طوری که موجب ورود خسارتی به او گردد شخص زیان دیده می تواند برای جبران خسارت خود علیه زیان زننده دعوای حقوقی طرح نماید.

هماهنگی مشاوره فوری

دادخواست حقوقی چیست؟

وکیل دعاوی حقوقی در اصفهان بیان می دارد اولین قدم برای طرح کردن یک دعوای حقوقی ارائه دادخواست است. زمانی که حق خصوصی شخص ضایع می گردد و تصمیم به طرح دعوای حقوقی می گیرد لازم است که پیش از هر چیز دادخواستی تنظیم کرده و به دادگاه تقدیم کند که البته اکنون دیگر دادخواست‌ها به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی ارائه می شود.

لازم به ذکر است که دادخواست ، فرم چاپی از پیش آماده شده است که شخص باید آن را تهیه نموده و درخواست خود را در آن درج نماید. علاوه بر آن در یک دعوای حقوقی کسی که دادخواست را طرح نموده خواهان و به کسی که دادخواست بر علیه اوست خوانده گفته می شود.

ابلاغ اخطاریه و هزینه دارسی

دعاوی حقوقی چیست؟ آنگاه که خواهان دادخواست خود را طرح نموده و به دادگاه ارائه می دهد، دادگاه به جهت آن که خوانده در جلسه رسیدگی در دادگاه حضور یابد برای وی اخطاریه ابلاغ می کند تا از طرح دعوا و تاریخ جلسه دادگاه اطلاع یافته و حاضر شود.

نکته‌ی مهم دیگری که در خصوص دعاوی حقوقی باید بدانید این است که زمانی که خواهان دادخواست خود را ارائه می دهد لازم است که هزینه دادرسی را بپردازد.

هزینه دادرسی مبلغ ثابتی نبوده و در هر دعوی و متناسب با خواسته متغیر است. حال چنانچه خواهان توان پرداخت کردن هزینه دادرسی را نداشته باشد لازم است که اول درخواست اعسار بدهد و سپس دادخواست اصلی خود را طرح نماید.

مراحل رسیدگی به یک دعوای حقوقی طبق بیانات وکیل اصفهان به شرح ذیل است:

1. ارائه نمودن دادخواست به دادگاه
2. باطل کردن تمبر و پرداخت نمودن هزینه دادرسی
3. ثبت نمودن پرونده و ارجاع آن به شورا یا شعب حسب مورد
4. ثبت پرونده در دفتر دادگاه و تعیین کردن وقت رسیدگی
5. حضور در جلسات دادرسی و حل و فصل کردن اختلاف
6. صدور رأی (حکم یا قرار )
7. واخواهی
8. تجدیدنظرخواهی
9. فرجام خواهی
10. و در نهایت اجرا کردن حکم

کدام مراجع صلاحیت رسیدگی به دعاوی حقوقی را دارند؟

شاید بتوان گفت اصلی‌ترین سوالی که برای هرکس به وجود می آید این است که دعوای حقوقی در کجا باید مطرح گردد؟ کدام یک از مراجع قضایی صلاحیت رسیدگی به دعاوی حقوقی را دارند؟

وکیل حقوقی در اصفهان می گوید محاکم دادگستری به دو دسته حقوقی و کیفری تقسیم می شوند و آنچه که واضح است این است که دعاوی حقوقی در مراجع قضایی حقوقی باید طرح گردد که حسب مرد یا دادگاه حقوقی است و یا شورای حل اختلاف.

نکته‌ی قابل بیانی که در این خصوص وجود دارد و حامد امیری بهترین وکیل دعاوی حقوقی در اصفهان به آن اشاره می کند این است که به طور معمول رسیدگی به دعاوی حقوقی دو مرحله‌ای است، به این معنا که در آغاز دادخواست به دادگاه بدوی تقدیم می شود و رسیدگی نخستین در این دادگاه انجام گرفته و حکم صادر می شود.

حکمی که از سوی این دادگاه صادر شده است حکم بدوی نامیده می شود. احکام بدوی غغالبا قابل اعتراض هستند و می توان از آنها تجدیدنظرخواهی کرد تا وارد مرحله دوم رسیدگی شود.

چیزی که مهم است بدانید این است که چنانچه در این مراحل در کنار خود وکیلی داشته باشید تا بتواند شما را به بهترین نحو در تمامی امور راهنمایی کند احتمال موفقیت خود در آن دعوی را افزایش داده‌اید و همچنین از اشتباهاتی که ممکن است بر اثر عدم آگاهی مرتکب شوید خودداری کرده‌اید.

حال همانطور که گفتیم زمانی که دادگاه بدوی حکم بدوی را صادر نمود، طرفین دعوی می توانند نسبت به آن اعتراض کرده و تقاضای تجدیدنظرخواهی کنند. در این شرایط پرونده به شعبه دادگاه تجدیدنظر فرستاده می شود که متشکل از سه عضو است. احکامی که از سوی دادگاه تجدیدنظر صادر می شود قطعی بوده و دیگر قابل اعتراض نیست.

از مهم ترین دعاوی حقوقی می توان به موارد زیر اشاره نمود :

دعاوی حقوقی چیست؟ مطالبه ثمن، الزام به تنظیم سند رسمی ملک، مطالبات، الزام به تنظیم سند اتومبیل، ابطال سند مالکیت، الزام به ایفاء تعهد، الزام به اخذ پایان کار، الزام به فک رهن،الزام به اخذ صورت مجلس تفکیکی و معاملات، استرداد اموال، اختلاف ناشی از پیمان‌ها، ابطال عملیات اجرائی، الزام به ایفاء تعهد، اعتراض ثالث، ورود ثالث، تقابل، جلب ثالث، اثبات اقاله، الزام به تحویل مبیع،

حق شفعه، الزام شرکت بیمه به پرداخت غرامت، خلع ید، قلع و قمع بنا، ابطال رأی داور، دعاوی مربوط به حق تالیف، تصنیف و حق اختراع، دعاوی اثبات مالکیت، ابطال اجاره نامه ملک مزروعی، اعتراض به عملیات اجرائی، تخلیه عین مستاجره، اجور معوقه، تجویز انتقال منافع، تعدیل اجاره بها، مطالبه سرقفلی، اجرت المثل،

تأمین خواسته، دستور موقت، رفع تصرف، تنفیذ صلح نامه عادی، وقف، تولیت، نصب قیم، انحصار وراثت، تقسیم ترکه، تنفیذ وصیت نامه عادی، عزل قیم، موت فرضی، نفی نسب، چک، سفته، اثبات مالکیت، خلع ید، رفع تصرف، رفع مزاحمت، رفع ممانعت از حق، فسخ قراردادها، ابطال معامله ، قراردادهای پیمانکاری، کارگروکارفرما، بیمه و تامین اجتماعی، اعسار، اعلام ورشکستگی، استرداد اموال، قلع و قمع بنا، ابطال رأی داور، تأمین دلیل.

دعوای حقوقی با دعوای کیفری چه تفاوتی دارد؟

برای آن که دعاوی حقوقی را از دعاوی کیفری تمییز دهیم لازم است تفاوت‌هایی که میان این دو وجود دارد را بدانیم. وکیل باتجربه در اصفهان به برخی از این تفاوت‌ها در ادامه اشاره می کند:

  • • در دعاوی حقوقی پرونده مستقیما به دادگاه برای رسیدگی فرستاده می شود اما در دعاوی کیفری ابتدا شکایت در دادسرا مطرح می گردد و پس از آن که تحقیقات اولیه انجام گرفت، پرونده به دادگاه کیفری برای صدور رأی ارجاع داده می شود.
  • • در دعاوی کیفری هزینه دادرسی همیشه مبلغی ثبات است در حالی که همانگونه که بیان شد در دعاوی حقوقی هزینه دادرسی متناسب با خواسته قابل تغییر است و ثابت نیست.
  • • در دعاوی حقوقی طرفین دعوی خواهان و خوانده نام دارند. در حالی که در دعاوی کیفری به طرفین دعوی شاکی و مشتکی عنه می گویند.
  • • در دعاوی حقوقی تنها کسی که ذینفع است می تواند دادخواست ارائه دهد ولی در دعاوی کیفری این الزام وجود ندارد و حتی دادستان نیز می تواند شخصا دعوای کیفری مطرح نماید.

دعاوی حقوقی چیست؟ از مطالبی که عنوان شد می توان این گونه نتیجه گرفت که دعوای حقوقی زمانی قابل طرح است که یک حقی از فرد بدون آن که جرمی واقع گردد ضایع می شود و در این حالت شخص می تواند برای جبران حق ضایع شده خود دعوای حقوقی مطرح نماید.

حوزه دعاوی حقوقی بسیار گسترده است و موارد زیادی را شامل می شود که در فوق به برخی از مصادیق آن اشاره نمودیم.
توصیه ما این است که افراد در زمان روبرویی با مسائل حقوقی خود اقدامی نکنند و این امر را به وکیل باتجربه اصفهان بسپارند تا از بروز خطاهایی که ممکن است خود بر اثر عدم آگاهی مرتکب می شوند جلوگیری کنند.

کاربر گرامی

نویسنده وکیل: حامد امیری یکی از بهترین وکیل در اصفهان، با بیش از یک دهه سابقه درخشان در پرونده‌های متعدد و اخذ آراء موفق آماده ارائه کلیه خدمات حقوقی اعم از مشاوره‌های تخصصی، قبول وکالت، نگارش حقوقی و تنظیم قراردادها در تمامی موارد دعاوی حقوقی، امور کیفری، دعاوی خانواده، امور تعزیرات، اداره کار به هموطنان گرامی میباشد.

1 نظر

  • نام اسماعیل بربری
    17 اسفند, 1402 در 1:52 بعد از ظهر

    سلام من در خیاطی کار کردم باصاحب کار بحث کردم پسرش از پشت بانوک قیچی زد تو سرم چرخ کارا بخاطر شغل شون شهادت ندادن بازپرس گفت فقط شاهد داری بیار من ادله دارم قبول نمی کند باز پرس شعبه ۴ زیبا شهر از شریک صاحب کار یک ماه پیش زنگ زد گفت رضایت بده درمکالمه ظبط شده حقایق روشن وشفاف است حق ام ضعایه شده کمک یا رهنمای میخواهم باتشکر اسماعیل

پیام بگذارید